Det står en liten gjeng med folk på et fortau i Edinburgh. De titter inn vinduene inn en kafé, og flere av dem tar bilder. En av dem er meg selv. Her er bildet.

IMG_5367

Her er samtaler jeg overhørte.

– Vad er det der för nått? Är det en kjendis, eller?
– Sorehanandesuka?
– Det er visst nått med Harry Potter. Vi går.
– Sore wa Harry Potter!
– Osoreirimasuga?
– Harry Potter! Harry Potter-san!

Å stå utenfor The Elephant House i Edinburgh der J. K. Rowling etter sigende har skrevet mye av de første bøkene i Harry Potter-serien var en underlig form for sightseeing. Men det var en fin en.

Alt i alt kan Edinburgh og Skottland anbefales hvis du har Harry Potter på hjernen. Det er ikke vanskelig å se hvor inspirasjonen til Galtvort og Galtvang kom fra når du ser utsikten mot Edinburgh Castle fra The Elephant House. Da vi var på slottet i dag hadde de satt opp store tribuner. Det var for military tattoo, sa de. Vi lot oss ikke lure, der foregikk det nok rumpeldunk-verdensmesterskap med nok magi til å holde oss gomper unna.

I tillegg til Edinburgh kan du gjerne ta turen til Fort William, en vakker togtur nordover. Du får ikke spesielt god mat der, men vi gikk fjellturer og ble der likevel flere dager.  Fra Fort William kan du ta damptoget The Jacobite til den pittelille Mallaig. Frem og tilbake er den en liten dagsutflukt, og det er deler av denne som er filmet når Galtvortekspressen skal kjøre.

IMG_5346

Den skal tidlig krøkes som god litteraturviter skal bli – på Waterstone’s.

Som en finale på «forstyrret litteraturnørd på ferie», her får du et bilde av en bokhandel jeg ikke besøkte (reisefølget var lei…), så jeg bare tok et bilde idet vi hastet forbi.

edinburgh bokhandel