Jeg har fått et oppdrag fra en venninne – å lage en liste med de fem mest nødvendige bøkene å lese. Oppgaven er selvsagt umulig. Jeg river meg i håret. Fem bøker er jo ingenting. Men det må da likevel være mulig å finne fem viktige, gode bøker å anbefale som en startkapital?

Jeg har vridd hjernen min og sveipet innom alt fra Bjørneboe til Hamsun via flere øst-europeere til både Shakespeare og Baudelaire. Men er Sult egentlig så innmari viktig å lese for å henge med i kultursamtalen? Er det ikke da mer sentralt å lese Roy Jacobsen, Tore Renberg, Milan Kundera eller Zadie Smith – bøker som faktisk blir diskutert også utenfor lesesalen?

Så her er altså mitt spørsmål til dere i kveld: Hvilke fem bøker vil du anbefale som allmennpensum for en lesevillig nybegynner?

Kanskje er dette spørsmålet helt bortkastet siden halve journaliststanden allerede har erklært boken for død takket være denne oppfinnelsen, men her i Bokmerker tar vi ikke slike impulser innover oss. Ikke ennå i alle fall.