Jeg fant ei lita bok i en koffert for noen uker siden. Jeg fant flere små bøker, faktisk, bøker jeg hadde glemt jeg hadde kjøpt. Den ene var W.H. Auden – Selected Poems by John Fuller. Her om kvelden satte jeg meg ned og leste den, fra perm til perm. Jeg har vært fan av W.H. Auden siden jeg først hørte Funeral Blues på tv, i Fire bryllup og en gravferd. Jeg tror knapt det finnes et mer passende dikt for begravelser og den bunnløse følelsen av sorg enn nettopp det diktet.

Og så er dette diktet her. Dette lille diktet, en gravskrift over en tyrann. Jeg kjente på følelsen av at det passet. Vi vet hva som skjer nå, hva som har skjedd de siste ukene. I land etter land har demonstrasjonene og demokratiet reist seg. Diktatorer har falt. I Sikkerhetsrådet tok en mann til tårene. Vår verden trenger færre tyranner. Vi trenger flere gravskrifter over dem.