Hvis livet ditt ligner litt på mitt, så våknet du i dag opp til sjokket «morsdag, å shit».

Hvis du vil gjøre noe med det, så kan du jo gå i nettbokhandelen i dag eller i den faktiske bokhandelen i morgen og handle en firkantet gave til din mor. De liker sånt. Her er ti raske forslag på bøker som vil egne seg i morsdagspresang:

1. Tove Jansson-biografien av Tuula Karjalainen

Det er så bra å få gode biografier over viktige damer. Denne er omfattende og ikke minst rikt illustrert. Noe å skryte av for mor, dette her.

2. Denne dagen, et liv – Jens Andersen

Den nye biografien om Astrid Lindgren er også ganske selvsagt for mammaen din som sikkert fulgte med på den deilige SVT-miniserien om Lindgrens liv. Historien om hvordan Astrid Lindgren måtte sette vekk sønnen Lasse fordi han ble født utenfor ekteskapet er en viktig historie nå når vi nærmer oss åttende mars.

3. Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger

Litt avhengig av hvor norsklærer moren din er vil jeg i høyeste grad anbefale denne boken som rocker gulvet ditt. Den er skrevet på nyeste nynorsk, altså kebabnorsk, og det passer utrolig godt med innholdet. Mødre vil jo gjerne vite hva som skjer i de unges liv. Her er virkeligheten til en del av dem.

4. Den største forbrytelsen av Marte Michelet

Hvorfor skal bare far få krigsbøker til sin dag? Denne boken er helt fryktelig og viser et stykke norgeshistorie som mammaer trenger å høre om. Den gir mammamareritt. Kanskje du bør gi den sammen med en lettere bok, som…

5. Hvor ble du av, Bernadette? av Maria Semple

En av de morsomste bøkene jeg leste i fjor. En slags moderne farse om en arkitekt som går helt av skaftet, og Antarktis, og nabolag som er blitt skrullete. Anbefaler imidlertid originalspråket engelsk hvis din mor reagerer på oversetterblødmer.

6. Født feminist av Marta Breen

Snart kommer feministbok 2 fra Marta Breen, men mammaer kan sikkert lære mye av denne boken som solgte ganske så bra i fjor. Den handler også ganske mye om Breens egen mamma, og det burde være et sikkert kort på en dag som denne.

7. Guds barn av Lars Petter Sveen

Denne likte jeg så godt at den fikk mamma til jul. Den tar for seg bibelhistoriene og skriver nye historier rundt. Du trenger ikke være kristen for å finne dette fascinerende.

8. Rettsstridig forføyning av Lena Andersson, gjerne også Utan personligt ansvar hvis din mor tåler svensk

Skilte damer faller som fluer for denne boken. Jeg likte den også, for den er intens og overveldende, og ganske annerledes enn det meste du leser fra slike situasjoner. På samme måte så intellektuell og så innmari dum det går an å være. Bok 2 kommer på norsk i april.

9. Stillitsen – Donna Tartt

Mammaen din leste sikkert Den hemmelige historien av Tartt, som var 90-tallets store slager. Nå har hun skrevet en bok som også selger i bøtter og spann. En rørende historie om en gutt og moren hans i midten, så det er jo noe for morsdagens klisserier.

10. Førstemamma på Mars – Gyrid Axe Øvsteng

Det er ingenting som å få mammaen sin til å grine. Denne bildeboken fikk priser i fjor, og handler om en mamma som dør av kreft.

 

Del gjerne egne anbefalinger i kommentarfeltet!