av Paola de Cuzzani og Gro Rørstadbotten
Spartacus forlag 2009
320 sider

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sittet flau ved et quizbord og grublet over årstall. Mange ganger har jeg rett og slett ikke peiling. Når var egentlig krimkrigen? Insulinet, ble det oppdaget så tidlig som i 1922? Ofte ender det opp med at jeg ikke svarer noen ting som helst, i frykt for å bli totalt utledd etter å ha bommet med 200 år på Peter 1. styre i Russland. Nå er imidlertid hjelpen kommet – og den er svært så underholdende. Kanskje til og med litt vanedannende.

Tidslinjer er en fin innføring i historiske hendelser, litterære, arkitektoniske og filosofiske strømninger, så vel som politisk virksomhet. Boken er lagt opp som én lang tidslinje som sidestiller blant annet idéhistoriske strømninger, oppfinnelser, utgivelsesår og politiske hendelser i Europa fra 800 f.Kr. frem til i dag. Dersom man leker seg litt, finner man raskt morsomme sammentreff, som at potetavlingene slo feil over store deler av Europa det året Hanna Winsnes ga ut den første norske kokeboken, eller at Jane Austens bok Pride and Prejudice utkom samme året som Napoleon ble slått i Leipzig. Boken kan også brukes som oppslagsverk, og hvert århundre innledes med en kort oppsummering av strømningene i tiden.

Strukturen og den gode oversikten appellerer til meg, og jeg koser meg virkelig når sitter og blar tilfeldig i boken. Jeg tenker på hvor mye arbeid som ligger bak med å samle all denne informasjonen og kategorisere den. De to forfatterne, som begge er ansatt ved Universitetet i Bergen, har gjort en fenomenal jobb for at slike som jeg skal få muligheten til å forstå de historiske sammenhengene i Europa.

Er du like nysgjerrig som jeg, kommer du garantert til å elske denne boken – i små doser selvsagt. Som oppslagsbok med fast plass på salongbordet eller på utedoen er den ideell. Det er en bok man aldri blir ferdig med, og som kan hentes frem gang på gang. Det er alltid noe nytt å lære. Hurra for det.