Adaptasjon av litterære verk er ofte skumle saker for de av oss som liker å lese. Film og TV er totalt forskjellige medier fra bøker, og de kan aldri reprodusere bildene du som leser lager deg. Derfor er det viktig å se på adaptasjonen som et eget verk, og ikke sammenlikne for mye. Det er et råd jeg ikke er spesielt flink til å følge, jeg husker at To Tårn gjorde meg kjempe sint første gang jeg så den, jeg flommet over av nerderaseri over alle feilene. Senere har jeg greid å distansere meg, og når liker jeg filmen godt. Men det tok litt tid.

Tegneserier har ikke helt samme problemet. De er alt visuelle, og dermed kan mye av designen overføres direkte til film. Når man i tillegg overfører til TV i stedet for kinofilm, får man også bedre tid til å fortelle historien. Dette er grunnen til at jeg supergleder meg til The Walking Dead, som kommer som TV-serie i USA i oktober.

Bokmerker har alt snakket om The Walking Dead som tegneserie, og siden den gang har min beundring for Robert Kirklands nihilistiske zombieopus bare vokst. Serien handler ikke egentlig om de levende døde som sådan, men om de ”døde” menneskene som mister seg selv i kampen for å overleve.

Dette er det eneste problemet jeg kan se med den eventuelle TV-serien. The Walking Dead er en seriøs tegneserie om død, og dødsraten blant ”hovedpersonene” er astronomisk. Historien går fra nederlag til nederlag, og det er lite håp I tillegg er det en rekke grusomme scener i serien som jeg tviler på at selv et kabelselskap som AMC får seg til å sende. Selskapet sender alt fantastiske serier som Mad Men og Breaking Bad, men i ren uglanset råskap kan de ikke nærme seg The Walking Dead. Jeg er likevel optimistisks, særlig etter at jeg så traileren for den første episoden:

Første sesong er bare på 6 episoder, og jeg tipper den vil dekke volum 1 av tegneserien. Det er desverre lite trolig at serien dukker opp på norsk TV med det første. Det finnes selvsagt andre muligheter, serien kommer trolig raskt på DVD for eksempel.

Det går også rykter om at The Sandman skal gjøres til TV-serie. Der har du et umulig prosjekt, men greier de Walking Dead kan de vel greie det meste.

Og til våren kommer vinteren… jeg tror det blir et bra år for bok til TV overføringer.