I morgen kjører vi i gang med ny temauke, denne gangen er det reise det skal handle om. Det passer jo fint i det vi går inn i sommerferie-modus og avisene skriver om været nesten daglig. Vi i redaksjonen deler derfor litt om vårt forhold til reise.IMG_20140802_123000_0

1. Hva foretrekker du å lese på reise?

2. Hvor mange bøker syns du det er greit å ta med seg på tur?

3. Hva er dine beste reisetips til noen som skal begi seg på en litterær reise?

4. Hvilken litterær figur ville du helst reist sammen med?

5. Hva er din drømmedestinasjon?

Mari med sekk og tåkeheimen bak seg Mari

 1. Jeg leser det meste på reise, litt avhengig av hva jeg holdt på med rett før avreise. Men jeg foretrekker ofte engelskspråklig pocket, lette å ta med og enkle å bytte bort dersom jeg skulle gå tom selv.
 2. Antallet avhenger av lengden på oppholdet, siden jeg er litt treg på teknologi fronten begrenser ofte plassen antallet. 2-3 på storbyferie over mer enn en langhelg og 5-6 på backpackertur (her er bytting det store).
 3. Her tenker jeg to ting, der man tolker litterær reise som det å lese og å være turist med litteratur som guide. Til det første; Velg en destinasjon du ikke har vært på før, prøv noe nytt. Aldri lest poesi sa du? Hvorfor ikke plukke opp en anbefaling på ditt nærmeste bibliotek. Til nummer to, følg interessen din. Ikke dra på en Harry Hole-tur i Oslo om du aldri har tatt i en Nesbø-roman. Men hovedtipset er vel å dra til Storbritannia, her finnes det turer for en hver smak.
 4. Åh, jeg syns dette er vanskelig. Jeg er relativt distré men forsiktig, så jeg ville tatt med meg Ford Prefect for litt kreativ input og Hermine som kunne holdt styr på alle. Men å reise i trio er jo av og til litt vanskelig, burde være en fjerdemann med. jeg vet! Den selvgående kista fra Disc-world. Praktisk med baggasje som kan være selskap og passe på seg selv.
 5. I den virkelige verden har jeg nå fått en fascinasjon for Lesotho, i den litterære sfæren vil jeg gjerne til The Resturant at the end of the Universe.

45733_423183223719_4219779_n

Maren

 1. Jeg foretrekker å lese pocket-bøker på reise. Ikke for tunge til å drasse rundt på, ikke for dyrebare til at det går an å legge dem igjen på et hostel eller bytte dem bort når de er ferdiglest.
 2. Jeg tar som regel ikke med meg så mange bøker, fordi jeg ser på det å kjøpe bøker i byen jeg reiser til som en viktig del av ferien.
 3. Litterær reise? Er ikke hver bok en ”litterær reise”, hvis man skal være litt pompøs? Jeg velger å tolke spørsmålet sånn. I så fall tenker jeg vel at det viktigste er å legge ut på ferden i utgangspunktet (plukk opp den boka som har samlet støv på nattbordet en stund og som du skal lese en gang når du får tid – bare gjør det! Gjør det nå!) Det nestbeste tipset blir at det er lov å snu dersom du ikke liker destinasjonen eller reisefølget så godt som du trodde du ville. Og det fine med en litterær reise er jo at du ikke trenger å lese deg tilbake til start for å snu. Du bare. Lukker boken. Og er hjemme igjen. Perfekt.
 4. Å, kan jeg lage mitt eget Ringenes Brorskap, bare at vi ikke skal gå til Mordor? I så fall: Remus Lupin, Snusmumriken, Aragorn, Ronja Røverdatter (eventyrlystne, grepa folk som tar initiativ og som kan være greie å ha i en knipe), Jeeves (vis meg en anledning der det ikke lønner seg å ha med seg Jeeves), Emma Bovary (kanskje ikke et umiddelbart forståelig valg, men: 1) hun TRENGER en utflukt, og 2) det er alltid gøy å ha med en skandaledronning på ferie. Tenk så mange fine ferieanekdoter man er nødt til å få om man tar med Emma Bovary på interrail, for eksempel!), Matilda (noen må man jo kunne lese bok på stranda med) og Patrick fra Perks of Being a Wallflower.
 5. Drømmedestinasjon: Jeg vil til Hawaii for å dykke og surfe. Jeg vil jeg vil jeg vil. En dag.

  Bilde tatt 28.11.13 kl. 23.45 #2Lena

  1. Kan ikke si jeg har noen klar preferanse på sjanger sånn spesifikt for reiseformål. Enig med Maren i at pocket er å foretrekke, og så har jeg en Kindle som jeg vekker til liv igjen når jeg skal ut på litt lenger tur.

  2. Heller ikke noen regel på det i min verden. Selv drasser jeg som regel med meg alt for mange, makan til ambisiøse lesemål som før en ferie skal man lete lenge etter.

  3. Tja, det kommer an på hva som ligger i det uttrykket – hva er en litterær reise? Reisen gjennom ei bok? I så fall ønsker jeg riktig god tur.

  4. Åh, vanskelig spørsmål å svare på. Tror jaggu jeg slår til og sier Jesus. For meg personlig er han en litterær figur mer enn noe annet. Jeg kunne sitte på skuldrene hans mens han løp over havet mot vår neste destinasjon. Litt alternativ øyhopping. Eller mora hans, hun kunne det vært spennende å slå av en prat med.

  5. Det må bli ei karibisk øy. Eventuelt den australske outbacken, jeg savner stillheten og roen der, hestene, stjernehimmelen og de fine folka. Savner ikke fluene, slangene og edderkoppene like mye, så det balanserer seg vel ut.