En av mine favoritt-bokblogger om dagen er Migrating Coconuts, skrevet av Ann Helen Haugen. Hun innrømmet for seg selv å lese for få bøker av kvinnelige forfattere, og ba om kommentarer på hva hun skulle lese. Haugen har ikke sansen for forfattere som «Cecilia Samartin, Camilla Läckberg, Alyson Noël, Suzanne Collins, Diane Setterfield», men liker «Irène Némirovsky, J.K. Rowling, Mary Shelley, Frances Hodgson Burnett».

Kanskje kan man si at det er fjollete å lese bøker på grunnlag av forfatterens kjønn, men det er et faktum at det leses flest bøker av mannlige forfattere, og det er også disse som får mest oppmerksomhet. Og gjett hva: Kvinner leser bøker av mannlige forfattere, men menn leser sjelden bøker av kvinnelige forfattere. Vel, hvis de tror at de må lese Victoria Hislop eller Cecilia Samartin for å lese bøker av kvinnelige forfattere, skjønner jeg dem godt.

Selv skulle jeg ønske jeg var flinkere til å snuse opp bøker fra andre verdensdeler – det er kanskje mitt mål. Men jeg leser omtrent 50/50 bøker av kvinnelige og mannlige forfattere, og trenger ikke utfordre meg der. Jeg kan derimot utfordre DEG! I kommentarfeltet hos Haugen skrev jeg opp noen av de kvinnelige forfatterskapene jeg trodde ville passe best for henne, og la meg gi deg noen forfatterskap du burde sjekke ut. Uavhengig av om du skal utfordre deg selv eller bare ser etter flere bøker å lese:

Maria Parr har skrevet Tonje Glimmerdal som har fått mye velfortjent åtgaum, men Parr har også levert fine Vaffelhjarte. Dette er sprelske, morsomme og overskridende barnebøker som jeg har hatt utrolig glede av. Parr er ikke fylt 30 ennå, og jeg koser meg godt når jeg tenker på alle de produktive årene hun kan ha foran seg!

Janne Teller er mindre kjent i Norge, men har skrevet ungdomsboken Ingenting, som Bokmerker-redaksjonen er veldig begeistret for. Mørkt, dystert og overhodet ikke hva man tror at det er Harald Rosenløw-Eeg som har enerett på ungdomsromaner.

Barbara Kingsolver gav i fjor ut The Lacuna, og hennes tidligere The Poisonwood Bible er en av mine største leseopplevelser. Bøkene er tjukke og svære, og selger ikke godt i bokhandel, fordi man ikke skjønner hva man kan forvente av coveret. Kingsolver er en djevel på research, og gir gode personskildringer i dramatiske omgivelser. Jeg er helfrelst.

Miranda July, en annen bokmerker-favoritt, hun bør dere lese, folkens. Det har vi sagt før. Senest i går.

Sofi Oksanen imponerte med Utrenskning, som vant Nordisk Råds litteraturpris. Jeg gleder meg til å lese flere bøker av henne. Det er ganske mørkt, men har en nerve som ikke ligner noe annet.

Selma Lønning Aarø er mitt store idol. Jeg så henne på Bokmessa på Lillestrøm, da hoppet jeg under et bord fordi jeg ble så forfjamset. Hennes En rekke avbrutte forsøk er kanskje verdens morsomste bok, og et flott bevis på at damer kan være morsomme. Lørdagspetitene fra Dagbladet, samlet i to bøker, er kostelige.

Jeg anbefaler å sjekke ut kommentarfeltet på Migrating Coconuts – for en rekke kremtips! Dessuten kan det kanskje komme noen tips i kommentarfeltet her?