Julie har alt annonsert at hun skal pløye gjennom 100 bøker i løpet av 2011, akkurat som Kristin har gjort tidligere år, og sikkert har planer om i år igjen. Jeg klarte bare å lese i overkant av 70 bøker i fjor og merker at jeg henger litt bakpå med lesingen for 2011 allerede. Ikke at jeg ikke leser, for all del, jeg leser mye, mer enn jeg har gjort på lenge. Og denne helga kom influensaen i hus også, så jeg henger her, i senga mi, uten særlige andre planer enn å pløye gjennom de store leseprosjektene for 2011. Og da mener jeg store i fysisk forstand.

På nattbordet mitt ligger den store boka om Balder Mehamn, slaktet av Cathrine Krøger, elsket av Vidar Kvalshaug, godt omtalt av Bokdama
og foreløpig veldig, veldig godt likt av meg. Boka er en utfordring å ha med seg som pendlelesning, jeg er avhengig av to bokmerker, fordi mye av det som skjer, skjer i notene bakerst, her snakker vi hundreogfemti sider bitteliten skrift som er minst like fornøyelige å følge med på som selve hovedhandlingen. Og hovedhandlingen – for et storverk. Samtidig som det er en samling av små, sammensatte tekster, den ene mer eksperimentell enn den andre, så er dette en stor historie om identitet, verden og alle vi som bor her. Jeg kjenner på meg at Heimdal, California allerede kommer til å bli en av de beste bøkene fra 2011, og jeg vil at den aldri skal ta slutt, samtidig som jeg vil vite hva som skjer på neste side lenge før jeg er ferdig med den sida jeg er på nå.

The selected works of T. S. Spivet

Fordelen med å være sengeliggende er all plassen jeg har. Hele min queensize-bed er min boltreplass, jeg har nok puter til å støtte meg opp om jeg vil det, nok dyner til å holde meg varm selv om jeg fryser i all feberen, og ikke minst, mykt underlag til de store bøkene jeg har valgt å dra med meg opp hit som sykebesøk. I bokhylla jeg har strategisk plassert inntil sengen finner vi en annen skattekiste av en bok, T. S. Spivets utvalgte verker. Den har størrelsen til en eventyrbok for barn, brede sider, tjukke permer, massevis av flotte illustrasjoner og detaljer å se på mens man leser, som både er til distraksjon, men også berikelse av leseropplevelsen.

Man er avhengig av stor plass, stødig underlag og tålmodighet når man begir seg ut på bøker av denne størrelsen, men leseropplevelsene blir også tilsvarende store. Stæsj opp med Ibux, Paracet og nesespray, og legg storverkene klare på nattbordet. Andre store anbefalinger er Den store Mummiboka, Den store Ole Lund Kirkegaard-boken og The Complete Illustrated Narnia Chronicles. Nok underholdning til en hel ukes sykemelding. God bedring og lykke til.