lighthouse2Har du noen gang latt noen andre velge musikk fra iPoden din, for så å bli overrasket over at du hadde så mye bra musikk? Eller så har du kanskje blitt minnet på en sang du glemte at du hadde som du engang digget.  Jeg trenger altså å bli minnet på alt det gode som er der inne, selv det jeg har i min egen lomme. Dette innlegget er herved dedikert til dem som tar seg bryet med å gi meg et utvalg, til bibliotekarene, redaktørene, dj’ene. Jeg er utålmodig, men nysgjerrig, så blir utvalget for overveldende kan jeg ende opp med å ikke velge overhodet.

Shakespeare and companyDa jeg var i Paris nylig var jeg innom bokhandelen og institusjonen Shakespeare and Company. Til å være en forholdvis liten butikk rommet sjappa mange mennesker den lørdagsettermiddagen jeg var der, og enda flere bøker. På tross av noe sparsomt areal var det likevel gjort plass til stoler og benker hvor man kunne sitte og lese. Her til lands vil jeg trekke fram Bergens offentlige biblioteks galleri, som har et glimrende utvalg artige og interessante bøker i et passe bredt spekter som er presenteret på en fin, oversiktlig måte. I tillegg til at de har gjort et utvalg av den større samlingen skjønnlitteratur her, har de også skiftende anbefalninger, som for eksempel dagsaktuelle temaer og aktuelle forfatterers anbefalninger. Vil man heller ha bøkene med seg hjem uten å frykte purregebyrer er Robot et trivelig sted å stikke innom hvis man trenger hjelp med å velge. I Oslo er jo Tronsmo alltid like hyggelig å komme innom. I dag og i morgen har de i tillegg bakgårdssalg.

På tross av alle disse stedene som jeg sette så stor pris på at finnes, går jeg som oftest tomhendt ut. Jeg ender opp med å ha lyst på alt, eller uansett alt for mye. Det er som regel lettere å velge ut gaver for noen andre. For min egen del er kanskje av og til venner og bøker à la dette til større hjelp. Hvilke fyrtårn benytter du deg av?