Siden sist er din portal til nyheter og nettfjas om litteratur, og for tiden syder det på world wide web. Vi kjører på med en overlesset runde i dagens oppdatering, der vi nyter fiffige bloggeres ideer, og har null sympati med blondiner.

Sett inn seier/Seierstad ordspill her

Blir det mer omtale av boka nå, må vi nesten lese den.

Kanskje er vi i ekstra godt humør fordi vi er så ubegeistret for oppsynet til Åsne Seierstad, og når vi ufrivillig havner på Dagbladets ”litteratursider” kan vi i det minste lese at en norsk domstol har gitt henne smekk over fingrene (saken er for øvrig best oppsummert i ”Nødkunnskap” i fredagens nummer av papir-DN). Det er ikke det at vi er for sensur, og i alle fall ikke dersom det plutselig skulle sette årets leseevent Min kamp i fare, men vi kan ikke hjelpe for at vi syns dommen er rimelig for en kvinne som har tjent 25 millioner på nedlatende synsing om andres tanker. Den evig kule Hilde Sandvik i BT sier det best: «Ytringsfridomen er ikkje svekt gjennom dommen mot Åsne Seierstad, med mindre det er ein menneskerett å slå fast kva som foregår i andres hovud.» For som Dagbladet melder, slår tingretten fast at

Opplysningene om Rais sine tanker og følelser, er sensitive. De er tillagt henne som sanne, og publisert uten at Seierstad og Cappelen Damm kan anses for å ha handlet i god tro for å sikre at de er riktige og nøyaktige. Rais er ikke kilden til opplysningene, og kan ikke sies å ha medvirket til dem.

Seierstad og Cappelen Damm skal anke, og hun får en delvis støtte fra kollegaer.

Det kan hende at hun trenger mer støtte og råd. Da vil vi anbefale en mail til The Paris Reviews blogg som løser DINE spørsmål. Denne uken har de svart på hvor man finner gode gentlemen forbilder, og om hvorvidt man bør gå på skriveskole.

E-bøker, nostalgi etc etc

Vi er selvsagt så lei av e-bøker at vi spyr, og det er før vi i det hele tatt har sett en lys levende kindle, og bare så vidt har tafset på en iPad. Men vi merker oss at Amazon meldte at de selger 143 e-bøker for hver 100 innbundne bok. Pocketbøker blir ikke nevnt, men seriøst, pocketbøker er laverestående leseverk. I redaksjonen er vi romantikere, som elsker å judge a book by it’s cover, for ikke å snakke om menneskene som leser dem, og må si oss enig med Slate i at det er mer intimt å be om å få se på hva folk har på kindlen sin, enn å skumme over bokhylla. Og betydningen av å kjøpe en bok til den spesielle personen forsvinner litt når det reduseres til noe som er på en minnepinne:

So what will you do, Kindle generation, when you cannot tell which of the quiet boys holding the e-reader on the subway is engrossed by the latest, predictable legal thriller, and which one by a cheery, long-forgotten Laurie Colwin novel? If by some chance you do end up with the right one, what do you buy him a month later, when it is time for that first, tentative, not-too-expensive present—a gift certificate for a free download?

Snoking på abstrakt nivå.

Heldigvis gir teknologien oss i alle fall nye måter å tilfredsstille nysgjerrigheten over hva andre leser. The Guardian forteller om nettstedet for boksalg, The Book Depository, som går nye veier for å tilfredsstille kikkeren i oss med et kart som lar deg se hva folk i verden til en hver tid kjøper.  Dersom dere ser mot Tromsø, der Siden sist-redaksjonen har funnet fram sommervottene, ville dere se at boka som bestilles akkurat nå er Super Sad True Love Story av Gary Shteyngart, som ser ut til å være det eneste rette, i alle fall i følge utlandet.

Hjertet i flammer

Som alle andre unge folk som <3 litteratur, <3 også Siden sist-redaksjonen Flamme forlag. Selv om redaksjonen venter i spenning på at singleklubbmedlemsskapet skal gi lyd fra seg, er den generelle, om ikke voldsomme, penheten til deler av flammeredaktørkollegiet mer enn nok til å holde oss i godt humør. Spesielt når de har en fin fin blogg der de lar vår favorittskribent innen hjerte og smerte skrive om vår favorittartist Robyn (Øya! Vi sees der!), og legger ut teasere til en annen av våre favoritters kommende roman.

Vi leser hans blogg også, og elsker adressen, for ikke å snakke om twitternavnet. Litteraturnorge har om ikke annet noen grepa unge menn som inspirerer oss, hvem kunne tenkt seg det?

Dersom du derimot har et farskompleks og foretrekker den gamle, litterære typen, kan du sparke deg selv for at du ikke tilbrakte en helg i juli på Key West under den årlige Hemmingway look-alike-konkurransen. Pics, it did happen.

Litteratursverige er ikke så verst det heller, i alle fall har de en smart fyr i serieforlaget Galago som har skjønt at man må bryte med dårlige strukturer, og at kvinner ikke er en byrde, men en ressurs. En topp mann med andre ord. Hjemme diskuterer vi kvotering i kulturlivet, Siden sist vil gjerne bli kvotert inn, det er bare å ringe.

Lett blanding

Vi elsker denne nettsmakeprøven av All my friends are dead, en billedbok om tap.

Douglas Cupland har designet klær, men resultatet er så som så. I stedet ønsker vi oss en Dag Solstad-frakk og et Jan Erik Vold-slips.

Hvordan skal du endre livet ditt på et år?

Slutten går til et essay om romanavslutninger, verdt å lese helt til siste setning.

Takk for i dag, tips oss på nyhet@bokmerker.org, bli fan på facebook og følg oss på twitter.