Siden sist er din dør til internett- og boknytt som vi syns det er verdt å få med seg.

20 under 40

I Bokmerker beskriver vi oss selv som en ung og optimistisk redaksjon. Derfor leser vi The New York Times liste over de beste 20 forfatterne under 40 år med interesse. Men The Millions foreslår hvordan lista ville sett ut for førti år siden, og da ble vi også slått av at verden kanskje var bedre før.

Les Susan Sontag! Det er godt for deg.

Back in the days ville vi nok for eksempel hatt Susan Sontag på lista. Word on the street er at forvirrede mennesker vakler ut av kinosalene etter visninger av den andre, og ganske så elendige Sex og singelliv-filmen, mens de spør hvem denne Sontag-dama er, som selv Carrie Bradshaw liker. Vi liker selvsagt Susan Sontag tusen ganger bedre, ikke bare fordi hun ikke var en uselvstendig høne som Carrie, men også for at hun generelt var dødskul. Suite101 kan gi deg detaljene.

Smart av boktilgang?

Nettopp i disse Sex og singelliv tider har kanskje frykten kommet snikende for du også en dag skal få en datter som syns det er kult å basere all sin glede på hvorvidt hun blir reddet av en stor mann i Paris, slik at hun, gud forby, slipper å ta ansvar for sin egen lykke. I så fall kan det være lurt å ha masse lure og smarte bøker i huset ditt. En ny internasjonal undersøkelse viser nemlig at hvilke bøker du har hjemme har mye mer å si for ditt barns intelligens enn utdannelsesnivået eller inntekten din. Salon kan melde at undersøkelsen:

looked at samples from 27 nations, and according to its abstract, found that growing up in a household with 500 or more books is «as great an advantage as having university-educated rather than unschooled parents, and twice the advantage of having a professional rather than an unskilled father.» Children with as few as 25 books in the family household completed on average two more years of schooling than children raised in homes without any books.

Med dette i bakhodet er det i flere stater i USA startet et program der man før sommerferien gir ut bøker til barn med svakere familiebakgrunn. Siden sist-redaksjonen har dog lest Freakonomics og spør seg selv om det ikke bare handler om gener. Dumme folk kan utdanne seg og tjene mye penger, mens smarte folk har mange bøker. Smarte folk får smarte barn, sånn jevnt over. Kjør debatt! (Vi gjør oppmerksom på at vi ikke har sett «Hjernevask», men ofte har tenkt at Harald Eia er hot, så upåvirket er vi ikke.)

Apropos tilgang på bøker – nedleggelse av biblioteksfilialer fører til mer utlån. Politiken melder at i kommuner der man legger ned mindre filialer, øker det samlede utlånet. Teorien er at når lånere tvinges til å dra til en av de større filialene vil eksponeringen for et større utvalg gjøre at de låner mer. Vi foreslår å legge ned de små kjøpesenterbokhandlerne for å se om vi får samme effekt på kjøpemarkedet, og for å slippe å se disse triste substituttene til seriøse bokutsalg.

Dersom du virkelig vil bade i bøker, virker The Guardians Hay festival som den beste plassen å være – både om du helst vil lese andres bøker, og dersom du er på jakt etter akkurat den rette boka.

Vi har alle våre laster

På samme måte som at forfattere skriver bøker om barndommen sin, mens vi bare forteller om den til de som gidder å høre på, har våre venner, skribentene også mer omfattende laster i fylla. Der drexting er vår svakhet ved høyt alkoholkonsum med tilhørende svak dømmekraft, er forfatterversjonen litt mer hardcore. Men ærlig talt, hvem har vel ikke kommet hjem fra byen, for så å sette seg ned og skrive en 900 ords lang slakt av en tidligere lite vennligsinnet kritikers bok.

Ellers …

… tenker vi mye på hvilke bøker vi har gjort det slutt med.
… funderer vi på når noen skal si sannheten om vampyrprosjektet sitt.
… og gleder oss i hjel over at The Paris Review har fått en blogg.
… spør vi oss selv om hvorfor vi aldri er i forkant av hypen.

That’s all folks! Tips oss på nyheter@bokmerker.org, og bli fan av oss på Facebook!