Det er mandag, og en god mandag for bokelskere siden Mammut-salget starter i dag. Det er 125 år siden det aller første Mammut-salget ble satt i gang, og også i år lover bokbransjen at det blir en heidundrende salgsfest, eller slik kjededirektør i Libris forsiktig uttrykker det i Bok & Samfunn:

Det er mange gode titler i utvalget og jeg har en følelse av at mange bokkjøpere nå går rundt og venter på at salget skal komme i gang.

Fjodor Dostojevskij, en forfatter som virkelig har levd.

Russisk litteratur meir generelt

I år vil vi anbefale at du prøver å sikre deg litt russisk litteratur, siden det viser seg at det er det eneste rette. Ifølge The Guardian har russiske forfattere vært ordentlig hardcore, for eksempel var de i dueller (Pushkin), eller fangenskap i Sibir (Dostojevskij). Kanskje er det derfor den store verdenslitteraturen er russisk heller enn norsk. Mens deres russiske kollegaer var ute og virkelig levde, satt norske forfattere hjemme og sutrer over livet, og mintes sine helt ordinære oppvekstforhold.

Dersom du enda ikke er overbevist om at russisk litteratur er det eneste rette, kan du prøve å skaffe deg Elif Batumans bok The Possessed: Adventures With Russian Books and the People Who Read Them, våre venner i Salon er overbegeistret, i liket med de i The New York Times, et must have for de som lever for å være et skritt foran andre ”nordmenn”.

Vil du bli akademiker?

Bautman gir oss for øvrig et godt innblikk i akademikernes liv og leven, som jo til tider kan være rimelig hardt, selv i Norge. Nymag peker på hvordan både hennes bok, og Terry Castles The Professor, gir de uinnvidde et morsomt innblikk i akademikernes rekker og frister til lesning med følgende avsnitt:

Part of the pleasure of these books is seeing a figure of genteel cultural authority—the literary scholar—comically reduced. Castle, in particular, is vulnerable and neurotic. She blows writing deadlines and suffers from “astronomical credit card debt.” She describes herself as “moody and mean-spirited”; “pale, criminal, a bit bloated”; a “japing, nay-saying, emotionally stunted creature”; and a “bullet-ridden blob.” She has a panic attack in a rental car and explosive diarrhea in the sea off Sicily. (“I am breaking every law of God and Man,” she thinks.) She decides, after a waiter calls her “sir,” that she is destined to “suffer the lonely death of the sexual pervert.”

Min personlige SWH-bok, Double Trouble.

Om Knausgårdmanien har lært oss noe, så er det at vi ønsker å lese om andre folks liv, så her er det bare å løpe til ditt nærmeste utsalg av utenlandske bøker.

Lett og ledig

Dersom akademikerliv og russiske klassikere er i overkant for din intellektuelle evne og interesse, så er det ingen grunn til å fortvile. Her i Siden sist tenker vi på alle, også de som ikke helt har vokst fra TL-klubbens bestselgere, Sweet Valley High-bøkene. Det viser seg nemlig at det skal gis ut nye bøker om de blonde, eneggede, men akk så forskjellige tvillingene. Nå skal vi kunne følge Elizabeth og Jessica i deres spennende voksenliv. Personlig klarer jeg ikke å puste av forventning.

Ellers er det fullt mulig å se en trailer for en bok, men vi sier oss enig i Salons retoriske spørsmål om hvorvidt noen egentlig trenger det, og om du skulle ha tid til overs etter det kan du henge ut på internett og romancenovelyourself.com

Ha en topp uke, og tips oss på nyheter@bokmerker.org om du vet noe vi ikke vet.