Innlandsnytt

Kongepudler_520645a

Kongepudler - vår kilde for alt i norsk politikk.

Statsbudsjettet er lagt fram, og ikke overraskende har party-Trond investert i sin egen popularitet. Eller en økning i kulturbudsjettet, som vi også kan kalle det. Bok&Samfunn oppsummerer for oss som er interessert i bokdelen. Nasjonalbiblioteket får mer til det fine bokhyllaprosjektet sitt, digitalisering, og etablering og drift av en språkbank. På Minerva prøver Kristian Meisingset å få i gang en diskusjon om hvorvidt veien til kulturlykke er subsidiering fra Store onkel, men det faller dødt til jorden.  I Siden sist redaksjonen gleder vi oss litt til ramaskriket som kommer når Giske flyttes til et seriøst og tungt departement, nå må han vel snart komme inn i arbeiderpartivarmen igjen. Her skal det likevel ikke utelukkes at redaksjonens politiske analyse grunnlag er begrenset til en lesning av Kongepudler.

Bok&Samfunn kan også melde om god stemning fra saksprosafolket etter at innkjøpsordningen for saksprosa fikk en bevilgningsøkning på 2,5 millioner. Dette er gode nyheter for Trond Andreassen, generalsekretær i Norsk fagliterær forfatter- og oversetterforening som i forrige uke bekymret seg over at skjønnlitteraturen fortrenger saksprosaen i bokhandlene.  En artikkel som for øvrig innholdt mye snacks for kritiske lesere. For eksempel sitatet fra USA-ekspert og saksprosaforfatter Ole Moen:

Det kan virke som kriminallitteraturen har blitt den nye nasjonallitteraturen her hjemme, og det er en uheldig utvikling. Jeg skal ikke klage på hvordan bokhandler har tatt imot mine tidligere bøker, og de har solgt godt. Men det faktum at det er en overvekt av kvinner i norsk bokhandel, tror jeg også kan få konsekvenser for hvilke type bøker og sjangre man prioriterer å kjøpe inn,

Han får tilsvar fra John Tørres Thuv, administrerende direktør i Ark Bokhandel:

– Det er riktig at bokhandel gjennom lang tid har vært kvinnedominert, både når det gjelder ansatte og kunder, men nå ser vi en endring. I Ark jobber vi meget bevisst for å få flere menn inn i butikkene, og vi utvikler konsepter for å tiltrekke oss flere mannlige lesere. Dette virker,

Igjen må altså ting tilrettelegges slik at voksne menn skal få lyst til å lese. Redaksjonen merker seg også at Bok&Samfunn bruker fire menn som kilder i artikkelen sin, men ingen kvinner, til tross for at bokhandlene tydeligvis er kvinnedominerte.

Utlandsnytt

midnattsbarnFra det store utland lar vi oss begeistre over at Salman Rushdies Midnattsbarn kanskje blir film, slik som Nymag melder.

It’s been a whole year since the release of Slumdog Millionaire; how much longer must you wait for another magical-realism–filled movie adventure following the exploits of impoverished children though postcolonial India? Maybe not much!

Undertegnede hadde boka på world litt. pensumet sitt, og likte den særs godt. Dette til tross for at først forsøk gikk med på å lese 256 sider, men ikke forstå noe. Det var en sånn bok der man satt seg ned med notatblokk og skrev ned navn, slektsforhold og kallenavn på alle karakterene. Vel verdt det, og jeg gleder meg til filmen.

Emma

Miss Bates spilt av Tamsin Grieg fra Black books.

Appropos adapsjoner, tidligere har jeg hevdet at jeg var lei Jane Austen biprodukter, men jammen sitter vi ikke klistret til skjermen med den nye BBC TV-serien om Emma. Måtte dog le da jeg følte serien var forutsigbar, en mulig følge av å ha sett x antall andre adapsjoner pluss og ha lest boka gjør vel gjerne at man kan se hva som kommer til å skje. Sjekk ut at hun som spiller Bernhards venninne i Black books spiller surrete gammel dame.

Ellers

Det kommer en oppfølger til The Hichhiker’s Guide to the Galaxy som er blitt skrevet av Eoin Colfer, som er kjent som forfatteren bak Artemis Fowl. Litt samme stil, pluss at forfatterne har litt skilt-ved-fødselen-faktor på bildene.

BookFox har oppsummert hva vi kan lære av Nobelpris utdelingen.

Nobelprisvinnere er stadig i søkelyset, Dagbladet skriver om Orhan Pamuk som kan stilles for retten for sine uttalelser om folkemord. Mens Dagsavisen på sin side har lest essaysamlingen hans, og mener det bekrefter hans rykte som selvopptatt, hva tenker du?

For de som er i Bergen anbefaler jeg en tur innom Bergen offentlige bibliotek i helgen for å se på den pene unge bibliotekaren som jobber der. Han kan fornye mine bøker any day.

Tips oss på nyheter@bokmerker.org!