Jenta som ville redde bøkene
Klaus Hagerup og Lisa Aisato
Gyldendal 2017

Jeg elsket Klaus Hagerup som ungdom. Jeg mener hvem av oss som begynte puberteten like før milleniet leste ikke Markus og jentene? Eller Høyere enn himmelen? Her kunne jeg fortsatt med Markus-bøker i fleng, men jeg tror dere skjønner greia. Min favoritt var likevel Alice in Wonderland-inspirerte- eller kan jeg kalle det homage? – Kaninene synger i mørket. Den er fantastisk humørfylt og egner seg veldig godt for høytlesning. Når så forfatteren som nærmest var ungdomstida mi går sammen med min nåværende favoritt-barnebokforfatter og illustratør Lisa Aisato, hoppet hjertet mitt over et slag eller to av ren glede. Denne måtte jeg lese. At temaet i tillegg var bøker ble nesten for mye for denne sjelen.

Anna er 10 år, redd for å bli gammel og veldig glad i å lese bøker. En dag blir hun oppmerksom på at bøker som ikke lånes på biblioteket destrueres. Sammen med bibliotekaren Fru Monsen legger hun en plan for å redde bøkene. I redningsforsøket kommer Anna over en helt spesiell bok der slutten mangler. Hvordan skal hun finne den?

Historien er fin, og den bygger seg godt opp. Jeg savner litt selve redningsaksjonen etter at fokuset blir flyttet over til boken som mangler en slutt, men historien flyter godt likevel. Dessuten vokser Anna nettopp på den delen av historien, og det er her frykten hennes løses. Historien om den spesielle historien der slutten mangler og hvordan ryktet sprer seg i byen er søt og egentlig litt typisk dagens markedsføring på SoMe. Det slår meg at Fru Monsen er ei skikkelig lur dame.

Illustrasjonene er nydelige, og jeg kan se på enkelte av de i timesvis. De fungerer dessuten fint slik at du kan korte ned teksten om du leser for barn som er litt yngre enn målgruppa for boka. Eller bare lage en helt egen fortelling basert på de. Et av de mest gjenkjennelige bildene for meg er da Anna har lest intenst og føler det er for mange nye venner inne i hodet hennes. Slik kan jeg også føle meg om jeg har hatt litt intense leseropplevelser.Om du ikke er kjent med Aisato som illustratør anbefaler jeg deg å ta en titt på hjemmesiden hennes for å få en idè om hva slags univers hun skaper.

Alt i alt er dette en bok jeg vil anbefale alle bokelskere å lese, og en perfekt gave til små blivende bokelskere.