Av og til føler jeg meg ikke som en skikkelig litteraturblogger. Jeg har en forventning til at en som blogger om bøker får med seg det som rører seg i litteraturlivet av diskusjoner, kåringer og prisutdelinger, i tillegg til eventer og bokslipp. Sånt får jeg sjelden med meg, dels fordi jeg har valgt å bosette meg i periferien, dels fordi jeg leser papiravisene mine etter samme prinsipp som folk ser netflix-serier, og dermed fester ingenting seg til hukommelsen. Dessuten har jeg en fulltidsjobb ved siden av bloggingen som ikke involverer skjønnlitteratur på noen relevant måte i hverdagen, og dermed havner det å holde seg oppdatert på den fronten litt bak.

For å bøte på dette har jeg laget en liten oppsummering av årets kåringer og prisutdelinger, kall det cliff-notes til den littærere small-talken om du vil.

Internasjonale-ish
Nobelprisen i litteratur for 2017 ble offentliggjort i oktober og gikk i år til den britiske Kazuo Ishiguro fordi han «i sine romaner om store emosjonelle krefter, har avdekket avgrunnen under vår illusoriske følelse av forbindelse med verden» som komiteen sa. Da har forlaget hans i Norge, Cappelen Damm, selvfølgelig god grunn til å juble. Selv kan jeg ikke huske å ha lest noen av bøkene hans, og jeg trodde kanskje jeg hadde sett en filmatisering men det var visst ikke den likevel. Tweet oss på @bokmerker eller legg igjen en kommentar om du har en anbefaling i bibliografien hans.

Bildet viser et bokomslag med et dyr med gul pels sittende i et grønt tre. Det er store blå blomster.

The Man Booker Prize 2017 gikk til George Saunders Lincoln in the Bardo. Prisen deles ut til den beste romanen utgitt på engelsk i Storbritannia inneværende år. George Saunders er den andre amerikaneren som vinner prisen. De har også kommet med en internasjonal pris der kravet er at romanen er tilgjengelig på engelsk. Årets internasjonale pris gikk til David Grossman fra Israel, for romanen A horse walks into a bar. Roy Jakobsen var nominert og kom til kort-lista med De usynlige.

Nordisk råds litteraturpris 2017 gikk til danske Kirsten Thorup for romanen Erindring om Kærligheden. Her la jeg faktisk merke til at den var utdelt da Aftenposten dekket det med “Vigdis Hjorth  nådde ikke opp”, en måte å lage tittel på som ofte brukes når langrennsjentene ikke vinner gull. I tillegg til Hjort var Henrik Nor-Hansen nominert fra Norge for Termin. Geir har tidligere skrevet om både boka og nominasjonen.

Barne- og ungdomslitteraturprisen til Nordisk råd for 2017 gikk til Djur som ingen sett utom vi av Ulf Stark og illustratør Linda Bondestam. Ulf Stark mottar prisen etter sin død. Boka roses for fyndige og melankolske dikt om ukjente dyr, og jury-uttalelsen fikk meg til å bestille den på nett. Den er rett og slett nydelig! Jeg har fått meg en ny favoritt barnebok. Fra Norge var Ungdomsskolen av Anders N. Kvammen og Far din av Bjørn Ingvaldsen nominert.

Norske
Uprisen 2017 gikk til Galderstjerna av Asbjørn Rydland. Det er ungdommene selv som deler ut denne prisen til årets ungdomsbok. Alle ungdommer i ungdomskolealder kan delta, søke seg til juryen og anmelde bøker. Er du ungdomsskoleelev og vil være med, eller vil lese begrunnelsen er det lett å navigere seg rundt inne på uprisen.no

Bildet viser bokcover av en jente i fotballdrakt på en treflåte med hvitt seil, sammen med en som holder fast i stanget er festet på og en gutt i stripete genser. De er på havet med store bølger.Brageprisen 2017 ble utdelt i går, 21.november. Her ble det delt ut pris i Åpen klasse: lyrikk, Barne- og ungdomsbøker, Sakprosa og Skjønnlitteratur. De nominerte kan du finne på denne linken. Av alle de nominerte har jeg så vidt lest et utdrag i Gleden med skjeden, men det er flere titler her jeg har merket meg og som står på ønskelista til jul. Olaug Nilssen fikk prisen i skjønnlitteratur for sin Tung tids tale og topper ønskelista mi til jul. Maria Parr fikk barnebokprisen for Keeperen og Havet, oppfølgeren til Vaffelhjarte. Veldig gøy at begge er gitt ut av Samlaget. I lyrikk var det Cecilie Løveid som fikk prisen for sin Vandreutstillinger. Beste sakprosa gikk til Verdensteateret. Kartenes historie av Thomas Reinertsen Berg. Hedersprisen gikk til Kari Grossmann, som blant annet har skrevet bøkene om Lillesøster.

Bokhandlerprisen 2017 deles ut 23.november, altså to dager etter Brageprisen. Disse er nominert: Lars Saabye Christensen Byens spor, Tom Egeland Lasaruseffekten, Helga Flatland En moderne familie, Jørgen Jæger Guden, Jan Kjærstad Berge, Maja Lunde Blå, Maria Parr Keeperen og havet, Siri Pettersen Bobla,Trude Teige Pasienten, og Carl Frode Tiller Begynnelser. Jeg har visst ikke lest noen av disse heller gitt. Maria Parr er den eneste av disse som også var nominert til Brageprisen.

Bokbloggerprisen 2016 ble delt ut i september. Åsne Seierstad fikk prisen i åpen klasse for To Søstre. I roman-klassen stakk Nicolai Houm av med seieren med Jane Ashlands gradvise forsvinning. Dette var noe uventet i miljøet da han ble sett på som en underdog i nominasjonsrundene, utifra diskusjonen jeg fikk med meg.

Tarjej Vesaas debutant-pris ble utdelt i mars, altså for året 2016, og gikk da til Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale. Prisen deles ut til årets beste debutant av forfatterforeningen og det litterære rådet får tilsendt alle debutanter. I 2017 har det vært flere som debuterer med lyrikk, jeg syns det blir spennende å se om kanskje noen av disse stikker av med prisen.

Da er du litt mer oppdatert, også får vi se hvem som stikker av med Bokhandlerprisen i morgen.