Nå som påsken er over, er også tiden for masseeksponering av krim over. Woah, krim er overalt. I din lokale bokhandel, på ditt lokale supermarked, på TV-en hjemme i stuen.  Så, om du har fått krimoverdose, eller bare vil ha et par anbefalinger, presenterer bokmerker via topp ti-listen over mestselgende krimromaner i 2010, ti bøker du kan lese i stedet. Ut med krim, inn med skjønnlitteraturen! Sommeren er på vei!  (uten virkelig vonde ord om krim, altså. smaken som baken, osv) La oss gå i gang:

1. Jo Nesbø – Panserhjerte

Jo Nesbø har hatt voldsom suksess med Panserhjerte, men får meg bare til å tenke på en  som ikke har et panserhjerte, nemlig poeten Nils-Øivind Haagensen.  Nylig leste jeg boka hans Møt meg, møt meg, møt meg igjen, og kjente på hvor fin den er. Nils-Øivind og kjæresten slår opp, noe som får ham til å dra en måned alene på interrail og skrive denne boken om det. Han skriver om å dra med tog fra by til by, sitte alene på utekafeer, alene på hotellrommet, se film på datamaskinen og tenke på jenta som ikke lenger er jenta hans. En bok det passer å reise med, en bok det passer å ta frem de dagene hjertet ikke kjennes helt pansret.

2. Camilla Läckberg Fyrvokteren

I Camilla Läckbergs Fyrvokteren er det blant annet en kvinne som flykter til øyen fra hennes barndom i den svenske skjærgården, noe som virkelig bringer assosiasjoner til  Menneskehavn av John Ajvide Lindqvist. Menneskehavn er en roman som gjør den idylliske svenske skjærgården uendelig skummel, og uendelig trist. Med innslag av unge gjenferd på moped som  bare snakker i The Smiths-sitater, blir det alt i alt til en roman som virkelig griper fast i deg.

3. Dan Brown Det tapte symbol

Handlingen i Dan Browns Det tapte symbol, foregår i Washington D.C, og det gjør jammen santen meg deler av handlingen i Reif Larsens bok T.S. Spivets utvalgte verker også. Denne romanen med masser av tegninger og små historier i margen, som handler om den tolv år gamle Tecumseh Sparrow Spivet, som lager kart, og lager dem så godt at de ved The Smithsonian i Washington tror han er voksen, og slik utvikler det seg til å bli en helt spesiell road trip.

4. Unni Lindell Sukkerdøden

Hvorfor lese Sukkerdøden av Unni Lindell, når du kan Drit(e) i Døden, (for)her er Dan Turèll. Et litt slapt ordspill der, ja, men Dan Turèll var og er en av Nordens aller kuleste poeter, og i denne antologien som er gjendiktet til norsk, får du en oversikt over det beste i hans enormt produktive forfatterskap.  En fin video som viser hvor kul Dan Turèll var kan du se her.

5. Tom Kristensen Dypet

I Tom Kristensens roman Dypet, foregår deler av handlingen på havets bunn i Nordsjøen, noe som fikk meg til å tenke på en annen roman hvor elementet vann er sentral i handlingen. Nemlig Dagenes Skum av franske Boris Vian. Dette er den eldste romanen på listen, fra 1946, og trekkes fram særlig på grunn av måten Vian bruker surrealistiske elementer så hverdagslig. Chloé , romanens kvinnelige hovedkarakter, får en vannlilje på lungen, leiligheten Colin, hennes kjæreste bor i krymper og blir mindre, en ål kommer ut av vasken og spiser ananastannkrem, eksemplene er mange, og boka er skikkelig fin.

6. Camilla Läckberg Snöstorm och mandeldoft

Hvor det i Läckbergs verden er Snöstorm og mandeldoft, vil det i Drømmefakultetet skrevet av Sara Stridsberg , være sandstormer og roseduft i Valerie Solanas’ verden.  Drømmefakultetet er en bok som dikter oppå livet til Valerie Solanas – ekstremfeministen mest kjent for å skyte Andy Warhol, samt skrive S.C.U.M manifestet (Society for cutting up men) og vant Nordisk Råds Litteraturpris i 2007 av en grunn. Julies anmeldelse av boken for bokmerker finner du her.

7. Jan-Erik Fjell «Tysteren»

Som i flere andre krimromaner her på listen, er det parallelle handlinger som foregår i ulike deler av verden. I Jan-Erik Fjells Tysteren pendler handlingen mellom Fredrikstad og New York. mens handlingen i Pedro Carmona-Alvarez sin murstein av en roman, Rust, veksler mellom Kolbotn og Buenos Aires.  Rusts 741 sider rommer så mye: det er en roman om å vokse opp, om å spille i band, men også en politisk roman om situasjonen i Chile, Latin-Amerika, hele veien med den mystiske frontfiguren Passolini i bakgrunnen.  Da boka kom, skrev Linn en overveldende positiv omtale av den her på bokmerker , og jeg kan ikke gjøre annet enn å stille meg hundre prosent bak hva hun sier. Om du ikke har lest den allerede, anbefaler jeg deg virkelig å gjøre det.

8. Tom Egeland Lucifers evangelium

Nicolai Houms novellesamling Alle barn er laget av ild erstatter da Tom Egelands Lucifers evangelium , og selv om ikke jeg vil si at Alle barn… er særlig mørk og helvetesaktig, så er i alle fall en fin liten novellesamling. Et høydepunkt vil jeg si er novellen om astronautene som flørter i rommet.

 

9. Gunnar Staalesen Vi skal arve vinden

En kanskje ikke helt umiddelbar link, men i en av avslutningsscenene Simon Strangers fantastiske roman Mnem, spiller vinden en helt avgjørende rolle. Det virker muligens kryptisk, men så er det kanskje først og fremst en anmodning om å lese denne romanen som er, i alle fall i mitt syn, en av de beste norske romanene gitt ut i løpet av de siste årene. Stranger forteller historien om den mystiske byen Nem, og lar det hele utvikle seg til en virkelig spennende bok.

10. Henning Mankell Den urolige mannen

I Henning Mankells Den urolige mannen, foregår plothandlingen i Stockholm, noe den også gjør i Victoria Durnaks diktsamling fra i fjor, Stockholm sier. Victoria flytter til Stockholm for å gå på Konstfack, og skriver så denne boken om hvordan det hele er.  Stockholm sier er en sånn bok som er perfekt for en togtur, for en lang ettermiddag på kafé, perfekt for å få en følelse av at Stockholm er byen du er i, eller burde være i.