I helgen har det vært Oslo bokfestival. Jeg har nørdet på bokmesser siden jeg var barn, og elsker selvfølgelig muligheten for stands og telt og masse happenings. Det er Den norske Forleggerforening og  Bokhandlerforeningen som arrangerer festivalen. De vil pushe bøker. Jeg vil bli pushet bøker på. Win-win!

To festivaler

Mitt hovedinntrykk etter Oslo bokfestival er at den faktisk har vist meg de to litterære kretsløpene Bourdieu beskriver. Sorry nerdepratet – for dere som har sluppet unna uten litteraturvitenskapsstudielån, så er altså Bourdieu en fransk teoretiker som har beskrevet hvordan litteraturen har to sterkt atskilte kretsløp, med «kiosklitteratur» i det ene, og «høyverdig» litteratur i det andre. De to kretsløpene nærmer seg ikke, skriver Bourdieu, de har forskjellige lesere og er rett og slett i ulike verdener.

Jeg har tenkt «roll over, Bourdieu, vi er i 2014, vi har sosiale medier som utjevner forskjeller, Gyldendal utgir 50 shades, hvem bryr seg om dead french guys?», men heisann Oslo bokfestival, der fikk jeg realitetsorienteringen. Jeg sto på stand på Karl Johan for Norsk Bibliotekforening. Det var moro. Vi traff alle slags folk, på Karl Johan er rett og slett folk flest. Jeg snakket med folk som aldri hadde lest bøker og med Jonas Gahr Støre. Jeg snakket med turister og groruddøler. Og jeg sto rett ovenfor de store bokhandlerteltene der Hanne Krogh, Anne B. Ragde og rett og slett bestselgerstablene ble pushet over en lav sko.

Så skulle jeg på noen arrangementer, blant annet om sosiale medier og debutanter, boklanseringen for Ida Jackson, bokbloggertreffet og andre ting – og det ble så veldig tydelig for meg at de arrangementene var helt andre steder enn på Karl Johan. Bransjefolket og de som ikke skulle se Anne B. Ragde var ikke på Karl Johan. De var på Sehesteds plass. Det var to bokfestivaler denne helgen. (Les gjerne også informativ og ganske deprimerende artikkel i DN om hvordan bestselgere skapes.)

Kvinneoverskudd

Som en del av Oslo bokfestival har de siste årene vi bokbloggere truffet hverandre. Det er et bra initiativ. Jeg fikk dessverre ikke vært med på hele dette året, men fikk med meg litt mingling og utdeling av Bokbloggerprisen 2013. Alt vel, der altså, men gudhjelpe meg vi må gjøre noe med kvinneoverskuddet. Hvorfor er det bare kvinner som bokblogger? Okei, vi har noen hederlige unntak, men bokblogging er 98 % kvinneaktivitet. Som miljø bør vi ønske en stor variasjon i bokblogging, gjerne med tanke på skribentenes alder, kjønn og plassering i landet. Vi kan selvfølgelig ikke legge ned oss selv fordi tilfeldigvis er født kvinner. Men kanskje kan vi tenke over hvordan vi kan skape et miljø som vil inkludere og oppfordre flere menn til å ta tastaturet fatt. Jo flere stemmer, desto bedre!

Norsk Bibliotekforening på Karl JohanDu milde mazurka

Jeg satt i paneldebatt fredag ettermiddag om debutanter og sosiale medier, og hadde det som plommen i egget. Paneldebattdeltagelse skal bli min nye hobby! Synd at det er litt vanskelig å drive denne hobbyen på egenhånd…

Det er hur gøy som helst å stå på stand på Karl Johan. Det er fryktelig slitsomt, men også forferdelig morsomt å snakke med «folk flest». Vi vervet 24 nye medlemmer til Norsk Bibliotekforening, og fikk ha mange gode samtaler om bibliotek og hva en interesseorganisasjon er. Det er inspirerende og morsomt å ta med seg inn i kontorhverdagen. Jeg håper forfattere, forleggere og andre litterære kontorrotter har fått seg et tilsvarende kick!