I slutten av august skrev jeg om min nye Kindle. Da hadde jeg knapt rukket å slå den på, og jeg lovte derfor å komme tilbake med en mer inngående rapport. Nå er tiden kommet, jeg har brukt Kindle i over en månde og høstet rikelig med erfaring. Så, hva ble dommen?

I korte trekk elsker jeg den. Det er den beste duppedingsen jeg noen sinne har kjøpt, og den var verdt hver krone. Det betyr ikke at den er perfekt, den har noen problemer når det gjelder brukervennlighet og presentasjon, men når man skjønner hvordan den virker fungerer den perfekt.

Fordi den ikke har baklys, men bruker såkalt e-Ink (som er en utrolig kul teknologi), virker ikke skjermen som en skjerm i det hele tatt. Man får ikke den øyeblikkelige oppdateringsevnen til for eksempel en LCD, til gjengjeld er det utrolig behagelig å lese på. I tillegg virker det veldig futuristisk å skifte side på noe som mest ser ut som et papirark med et enkelt tastetrykk.

eBlekk: Det er kult!

En debattant på Bokelskere nevnte at en Kindle virkelig får det til å føles som om fremtiden er her, og det er en veldig god beskrivelse. Man føler seg som i en science fiction fortelling når man leser på en Kindle. Det enste som mangler er en touch-screen, jeg har alt hatt flere venner som har prøvd å klasse på skjermen. Apple har helt klart ødelagt folks evne til å bruke tastatur, men Kindle-skjermen består som sagt kun av små sorte og hvite ”kuler” i en tynn væskefilm. Ingen trykkflater eller varmesensorer, men heller ikke tilhørende problemer.

Kjente forfattere dukker opp tilfeldig på skjermspareren.

Batteriet til en Kindle varer nemlig i evigheter. Jeg har ladet min 2 ganger til nå, og det er medregnet opplading av batteriet før jeg startet den for første gang. Om man slår av det trådløse nettet bruker maskinen bare strøm når den skifter sider, og slår man bare på nettet når man skal laste ned saker holder batteriet i mer enn 3 uker med daglig bruk. Man kan til og med la den stå på konstant, for den bruker ikke strøm i dvalemodus og den har kongekule skjermsparere.

Til nå har jeg kjøpt 4 bøker som jeg har lagret på Kindlen, samt en god mengde PDF filer med artikler jeg holder på å lese. Kindle har ikke helt tatt over for tradisjonell boklesing for meg, for man ikke har bibliotekstjenester enda.  Med konstant tilgang på over en halv million bøker for 6-10 dollar per. stk for ikke å snakke om alle bøkene som nå er uten opphavsrett av blant annet Poe, Brontë og Austen, vil store deler av det jeg kjøper av bøker nå bli i e-format.

Det jeg likevel har brukt Kindle mest til er å lese aviser. Kindle tilbyr 2 ukers gratis e-abonnement på over 100  aviser fra hele verden, og en lang rekke magasiner i tillegg. For tiden går jeg gjennom dem en etter en, og leser nå internasjonale nyheter hver morgen på T-banen.

Kindle har likevel to problemer som gjør bruken litt krøkkete. For det første er mange av tastene og kommandoene ikke akkurat intuitive (trykk Aa for å få opp skjerminnstillinger?). Dette, kombinert med at layout på menyer og slikt nødvendigvis ikke er veldig vakker, svekker Kindle rent presentasjonsmessig i forhold til for eksempel en iPad. For meg er dette ikke et stort problem, men noen vil synes Kindle er litt ”kjedelig” i grensesnittet.

Det andre problemet er derimot mye verre.

Kinlde har også direkte link til Wikipedia...praktisk

På grunn av skjermen, som på en vanlig Kindle er litt mindre enn en pocketbokside, blir det vanskelig å lese PDF-dokumenter på den. For å lese PDF-filer må man zoome inn og snu siden sidelengs, eller godta at teksten er mikroskopisk. Dette er unødvendig kronglete, og hvis bare Apple og Amazon var bedre venner kunne man ”lett” ha laget et konverteringsverktøy for å formatere PDF til Kindle. Dette var en av tingene jeg trodde skulle fungere bedre, og jeg ble litt skuffet.

Hvis du skal lese bøker, er en Kindle uovertruffen. Skal du gjøre andre ting, for eksempel surfe på nettet eller se filmer, er en iPad tingen. Kindle har nettleser og gratis 3G nett, men den er treig og de fleste nettsider er ikke Kindle-formatert (PDF-problemet igjen). Det er viktig å merke seg at dette er et lesebrett i ordets rette forstand, i motsetning til en iPad som har samme problemer som en PC-skjerm. Selv mener jeg at jeg har tilgang til nok PC-er allerede, jeg trenger ikke en flat en i tillegg. Men tilgang til flere hundre bøker i jakkelomma, det har jeg ikke hatt før.

NB: Om du vil kjøpe en Kindle, pass på og inkludere beskytelsesmappe og lader til stikkontakt. Dette følger ikke med, og er ganske essensielt etter min mening.