Årets nobelprisvinner i litteratur skal straks avsløres, og som hvert år er det spennende å forsøke å gjette seg til hvem som vinner. Blir det en kvinne? Blir det en poet? Europeisk, amerikansk, afrikansk? Blir det en vi alle har hørt om, eller en de fleste har til gode å oppdage? Prisen deles ut til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning» – og det er muligens en av de gjeveste prisene en forfatter kan motta.

Øverst på Ladbrokes veddeliste, ligger den syriske poeten Adonis, tett etterfulgt av Tomas Tranströmer, også poet, men fra Sverige. Den første nordmannen på lista, finner vi med en odds på 80/1 og det er Per Petterson. Det hadde vært stas med en nordmann, men jeg kjenner også at det kribler litt i magen for at en kvinne skal stikke av med prisen. Doris Lessing og Herta Müller har jo begge fått prisen i løpet av de siste årene, så jeg skal ikke klage, men det er alltid litt stas allikevel. Jeg heier på kvinnene. Jeg gjør det.

Assia Djebar fra Algerie, Alice Munro fra Canada, Joyce Carol Oates – hurra for damene.

Ellers i redaksjonen har vi muligens slått oss til ro med at Murakami kanskje ikke kommer til å vinne, men at vi liker bøkene hans godt uansett. Kristin holder knappen på at noen som har bemerket seg innen barnelitteratur vinner. En sånn som Shaun Tan eller Lisa Aisato, en sånn som Maria Parr. Nei, tenk så kult det hadde vært om årets Nobelpris gikk til en barnebokforfatter. Hvem som helst.

Gaute tipper Amos Oz, og det er ikke nødvendigvis et dumt valg. Kanskje vinner han et veddemål i morgen klokka ett? Skal Gaute gå for en kvinne, blir det A. S. Byatt. Julie takler ikke presset med å komme med et gjennomtenkt gjett, men har som vanlig saumfart internett for meninger og funnet et åpent brev på The Millions til akademiet som ber om at Philip Roth får prisen til tross for at han har skrevet dårlig og er mannsjåvinist, for «[i]f Philip Roth doesn’t deserve the Nobel Prize, no one does.».