image001 I dag, den 26.august, markeres Nasjonal Bibliotekdag. Vi bokmerkene anbefaler at du sjekker hva som skjer i et bibliotek nær deg her. Samtidig markerer vi dagen med å dele hva biblioteket har betydd for Mari i bokmerker-redaksjonen.

 

Jeg husker ikke akkurat hvor gamle vi var, men vi var på Jessheim bibliotek før det nye kulturhuset som står der nå. Da var biblioteket i underetasjen og du måtte gå inn en inngang ved arbeidskirka (beskrivelse for lokalkjente, for de ikke så kjente: Kjører du av E6 der det står Jessheim i stedet for å kjøre videre til Gardermoen eller Oslo, så finner du et tidligere tettsted som nå har blitt by, som har veldig stort kjøpesenter og et kulturhus). Vi gikk helt sikkert i småskolen, kanskje førskolen som det het før reform-97 og var på bibliotek besøk. Den dagen ble vi medlemmer av Leseligaen. Som medlem fikk du gullstjerne på bibliotekkortet ditt, fryktelig stas. Jeg husker besøket som noe magisk. Det var jo bøker helt opp til taket! Tenk at du kunne vise kortet ditt også låne med hvilken som helst hjem, dette måtte utforskes. Fra denne tiden husker jeg særlig  Philip Newth sin Hmm? agenten fra SKuRRk. Jeg mener boka var blå med et rosa romvesen på forsiden, siden vi nå lever i google-tider har jeg sjekket og slik så den ut:

Lilla kanskje? Men det er jo ikke så langt unna? Senere fikk biblioteket nye lokaler da det ble bygget kulturhus. Kjellern i rådhuset ble byttet ut med åpne, fine lokaler bare tilknyttet samme bygg. Det ble lesesaler og sofakrok. Åh, det var så fint. Det var litt nedtur med nye bibliotekkort, da fikk man ikke ny stjerne. (Ja, jeg var sikkert for gammel til å være opptatt av stjerner på bibliotekkortet da det ble byttet, men å få stjerne for å være lesehest er jo litt kult!). Ungdomsavdelingen ble min nye favoritt og særlig Sci-fi/fantasy hylla. Her hang jeg såpass regelmessig i 9.klasse at bibliotekarene kunne navnet mitt, og om du er vant til alltid å måtte stave etternavnet ditt er det ganske praktisk (sier vel også sitt om hvor flink jeg var på å huske lånekortet…). Jeg er fortsatt svært glad i biblioteket på Jessheim.

Som student flyttet jeg til Trondheim og fikk to bibliotek på en gang. Universitetsbiblioteket til medisin som lå opp i flere etasjer, med veldig hjelpsomme ansatte, mulighet for å vurdere hvilken av bøkene som passet meg best og til å småprate litt mens man leste. Fantastisk. Men favoritten er nok biblioteket i byen. Kakaoen på kafeen i bygget, alle etasjene med bøker, flere utstillinger med anbefalte bøker eller bøker etter tema og leseplasser der man slapp unna den kollektive psykosen ved å kun sitte ved folk som studerer det samme. Magisk. Legg til litt middelalderruiner i kjelleren, en utrolig musikkavdeling og godt lys, og du har en, for meg, perfekt lesepause.

Hva skulle jeg gjort uten bibliotek? Tja, jeg vet ikke og har ikke lyst til å tenke på det. Jeg rakk dessverre ikke å stikke innom og klemme en bibliotekar i dag, men kanskje neste gang. Ha en fortsatt fin Nasjonal bibliotekdag!