Kvinnen som kledde seg naken for sin elskede av Jan Wiese er kåret til Norges tiende beste roman av Dagbladet.  Den er oversatt til femten språk og er solgt i over 100 000 eksemplarer bare i Norge. En klassisk klassiker med andre ord – selv om den er fra 1990. Det var på høy tid å ta fatt på underverket.

Vi anmelder en overvekt av nye bøker her på Bokmerker. Men noen ganger må man ta seg tid til en og annen klassiker. Jeg ga meg i kast med Jan Wieses mye omtalte debutroman, og jeg ble ikke skuffet.

I boken møter vi en bibliotekar ved Vatikanets bibliotek som på grunn av en ukjent handling sitter fengslet. En kirke raser sammen et sted i Italia uten at noen skjønner hvorfor. Men bibliotekaren vet noe ingen andre vet. Og han begynner å fortelle.

Med utgangspunkt i et mystisk maleri som har hengt skjult i Vatikanet i flere hundre år, tar han oss med tilbake til middelalderens Italia og bildets opprinnelse. Vi møter en ung maler og hans modell som skaper uro i en liten by ved kysten. Mens vi higer etter å få svaret på gåten, blir det hele samtidig stadig mer mystisk og mirakuløst. På en god måte.

Fortellingen står sentral i boken, som veves sammen av ulike historier på ulike plan. Den lille middelalderbyens forteller er med på å forme skjebnen til sin by gjennom sine mange historier og allegorier, samtidig som vi forstår at også han skjuler en mørk hemmelighet. Plottet er akkurat passe intrikat, slutten røper akkurat så mye som den skal – boken er rett og slett meget god.

Jeg leste Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede på én dag. Rett og slett fordi gåten drev handlingen fremover i et hurtig tempo. Kanskje bør man likevel ta seg litt bedre tid til denne boken, som rommer så mange tolkningsmuligheter og nyanser. Jeg kommer nok til å lese den igjen. Det tåler den godt.

Og kanskje er det nødvendig også. Jeg kom over dette diskusjonsforumet (obs – spoileralert) i min jakt på omtalelser av boken. Det er ikke alltid like enkelt å skjønne hvordan tingene henger sammen, gitt.

Boken finnes dessuten gratis på lydbok på Internettet. Jeg har ikke prøvd den ut, men støttet initiativet. Så hvis du ikke har lest Kvinnen som kledte seg naken for elskede ennå, anbefaler jeg deg å ta fatt på en klassiker i sommer.