Musikk-uka vår går mot slutten, noe som nesten er litt trist med all entusiasmen som er vist her på bloggen, og ikke minst i responsen på Twitter (følg oss @bokmerker da vel!). Vi har blitt bedre kjent med Hanne Kolstø som ble intervjuet av Lena og fått lese om bokmerker-redaksjonens forhold til musikk (se innleggene til Ingrid, Maren, Gina og gjesteblogger Pernille). Linda tok for seg musikk i Proust, og gjorde kanskje Veien til Swann litt mer tilgjengelig for oss uten litteraturbakgrunn. Jeg tenkte å ta en litt annen retning, jeg vil fortelle om at jeg leser til musikk. Særlig da jeg studerte, men også når jeg leser skjønnlitteratur. Hvordan fungerer egentlig det?

Jeg blir så rastløs av å ha stillhet rundt meg, derfor må musikken ofte på. Jeg bruker musikken for å komme inn i flytsonen, men ikke all musikk fungerer til all lesing. Stein Torleif Bjella, som er en av mine favoritter, fungerer svært dårlig, særlig om jeg leser norsk tekst i tillegg. Da blir det fort som dette:

En kunstner hadde…eg ofra diktarambisjonen min…illustrert sosial statistikk med noen miniatyr hus, …ville guten skulle sjå…og Anna Lousia… (bok: Et eget rom av Lotta Elstad, tekst: Stein Torleif Bjella «Ubrukt liv»)

Det fungerer dårlig i lengden. Men leser jeg på norsk, fungerer det fint med engelskspråklig musikk, og motsatt. Eller språk jeg ikke kan. Angelique Kidjo er en favoritt. Jeg brukte musikk en del i studietiden, særlig i det siste året, for å konsentrere meg. Dels skyldes det at jeg kunne være skikkelig ukonsentrert på en stille lesesal, der man helst ikke skal knirke på stolen en gang og «vaktmesteren» som håndhever de uskrevne lesesalsreglene var han som satt rett bak meg. Da var det godt å kunne plugge inn musikken for ikke å høre kremtingen (bare passe på at en hadde skikkelig gode hodetelefoner som slapp lite lyd ut, og lavt volum for sikkerhets skyld). Ulike temaer i medisin passer med ulik musikk, i hvertfall gjorde det for meg. Jeg tenkte jeg kunne dele litt av mine erfaringer.

  • Hjertemedisin ble overraskende mye lettere å holde fokus på til Satyricon. En skulle kanskje tro at musikk om kjærlighet ville vært tingen, men rytmen til Satyricon passet så godt til den elektriske pumpa i kroppen vår at jeg er sikker på at ionekanalene mine gledet seg.
  • Min kjærlighet for Beethoven og Chopin egnet seg ikke så godt til temaer innenfor psykiatri. Jeg ble fort avledet av emosjonene i musikken og med psykiatri som tankebakgrunn ble avsporingene store og avanserte. Mozart derimot fungerte godt, eller de overnevnte kjærlighetssangene. I tankenes irrganger er det greit med musikk som ikke stimulerer til dystre tanker.
  • Har du en tung dag på lesesalen? Fått kjeft av sidemannen fordi du spiste makrell i tomat til lunsj og lukter vondt, har knirkete sko eller taster for hardt på tastaturet? Knutsen og Ludvigsen kommer til unnsetning.

Det verste med å våkne opp det er når jeg er syk.
Magen min er fæl og dum og skallen min er myk.
Og røde hunder, meslinger og alt som ille er – mhm.
Det herjer rundt i kroppen min som råtne tyttebær – mhm.

Så kjedelig å ligge her og ikke være frisk.
Ikke er det godt med mat og slettes ikke fisk.
Ikke kan jeg lese, for det har jeg ikke lært – mhm.
Og hvis jeg nå vil synge blir det bare tull og fælt – mhm.

(Syk)

Du blir i godt humør, garantert. Eller du kan bruke streamingtjenester til å prokrastinere. Visste du at du kan finne en sang til nesten hvilken diagnose som helst? Kanskje ikke det jeg skal anbefale studenter som nå går mot eksamenstider, men det er absolutt et fint humoristisk avbrekk. Har du hørt sangene «Astma Inhaler», «Type II (Sugar)» eller «Bulimia girl»? Det hadde ikke jeg heller.

Musikk i bakgrunnen kan forsterke følelsene i boka du leser, dersom det passer til den generelle stemingen. Ekstra gøy er det med bøker som får sine spillelister basert på boka. Flere brukere har laget lister basert på bøker i ulike streamingtjenester. En av mine favoritter er The Perks of Being a Wallflower, hvor musikkreferansene er vikitge for handlingen i boka. Finner du ikke spillelista til din favorittbok kan du jo lage den selv, og jeg vil gjerne ha tips!