Den første boken jeg leste helt på egenhånd var Knerten gifter seg av Anne Cath. Vestly. Jeg har veldig lyst til å si at det var sommeren da jeg var 6, men det var nok heller sommeren mellom 1. og 2. klasse. Jeg var tross alt ikke så veldig unormal som barn.

Jeg husker fortsatt følelsen av å ha oppnådd det umulige. I tre uker hadde jeg slitt jeg meg gjennom side etter side, og det overrasket meg på et vis stort at jeg klarte å lese den lange boken helt uten hjelp. Mamma hadde selvsagt lest høyt for meg fra før jeg ble født, men det å lese selv, kan være betraktelig mye vanskeligere enn å sitte og høre på. Jeg tror faktisk jeg fikk et nytt hoppetau eller liknende for bragden.

Denne historien får meg til å tenke på alle dere som ikke liker å lese, som synes det er for slitsomt eller tar for mye tid og heller venter til filmen kommer (nå kommer jo faktisk filmen om Knerten, men det var kanskje litt lenge å vente 16 år).

Det å lese er ikke lett. Det er ikke meningen at det skal være det heller. Å lese handler om å se ting på en ny måte, og da kreves det unektelig litt energi fra leseren sin side. Jo mer erfaren leser man er, jo lettere avkoder man selvsagt bøker. Det er derfor jeg i dag ikke bruker mer enn et par timer på å lese en bok av Anne Cath. Vestly. Mitt leseunivers har utviklet seg fra jeg var 7 år.

Men vi har alle våre laster. Jeg, for eksempel, liker ikke å jogge. Jeg har aldri vært noe god, kondisen er dårlig, og jeg eier ikke vilje til utholdenhet. Likevel har jeg i det siste slengt meg på bølgen og tvunget meg selv utpå. Jeg kjenner at det gjør godt, selv om det går lenge mellom hver gang jeg føler at nå jeg bare ut å jogge. Alle sier at «det kommer til å bli lettere etter bare noen få joggeturer», så jeg holder ut og venter på mirakelet.

Min oppfordring – dersom det finnes noen som leser denne bloggen uten å være gal etter litteratur – er å ta seg selv i nakken og åpne en bok. Velg en som ikke er så vanskelig med et tema som du interesserer deg for, og hopp i det. Sommeren er den perfekte årstiden for slik aktivitet. Det finnes tonnevis med bøker der ute som fenger fra første side, og som vil engasjere selv den lateste leser (joda, jeg plasserer også meg selv i denne kategorien til tider).

Forslag til lett sommerlektyre på late soldager (jeg kjører easy-versjonen av Julies liste):

Millennium-trilogien av Stieg Larsson (Dersom du ikke har ligget i dvale de siste tre årene, har du nok hørt om krimserien til avdøde Stieg Larsson. Hva kan jeg si? Den er faktisk så spennende, ekkel, morsom, intelligent og fengende som folk vil ha det til. Du blir hektet, så du kan like gjerne kjøpe alle tre bøkene med én gang.)

De åtte av Katherine Neville (Boken foregår på to tidsplan. To nonner får i oppgave å passe på et sjakkspill som Karl den store en gang har fått av maurerne. De to søstrene havner midt i den franske revolusjonen hvor farer truer bak et hvert hjørne. I vår tid prøver dataeksperten Katherine å finne ut hva som skjedde for 200 år siden, og samtidig få tak i det mektige sjakkspillet, som sies å skjule en hemmelighet. Spennende, fengende, ikke det beste språket i verden, men det gjør ingenting.)

Klokken i Makedonia av Knud H. Thomsen (Den halvgamle peppersvennen Jangus blir sendt på ingeniøroppdrag til en gresk landsby i 1944, en tid hvor tyskerne herjer landsbygden i Hellas. I byen blir han innlemmet i en hemmelig plan om å hente tilbake kirkeklokken som ble stjålet fra byen for mange år siden. Morsom, varm, spennende og lærerrikt om krigen. Lett å lese. Anbefales virkelig!)

NB! Ikke glem at lydbøker også er med på å trene opp lesemuskelen. De teller akkurat like mye som å lese boken selv, synes jeg.