Jeg skyter det bare raskt inn, og jeg sier det ganske kort: Du bør lese Tina Åmodts Anleggsprosa. Den handler om livet på byggeplassen, og alt utspiller seg på knappe 82 sider, med kapitler på rundt 1/2 side.

Forskaling

Jeg kjenner ikke byggeplasser, og jeg visste ikke hva en forskalingssnekker gjør. Nå kjenner jeg det litt bedre. Men Åmodt beskrivelser begrenser seg ikke til betongen, jeg synes det gjelder oss alle: Å stå opp halv seks, å skru på lyskastersolen, å savne skytebasens varskosang.

Rolf Jacobsen besjelet gravemaskinene da han mente at de spiste av skogene hans. Tina Åmodt menneskeliggjør også maskinene, men det er fordi hun skriver så fint om hvordan betongblanderen sørger for at mennesker får et fundament for det livet de skal leve. Bygningsarbeiderne lager huset, kjenner alle tegningene så godt – og når det er ferdig, får de ikke komme inn.

Sommerfugler og forbrytelser, Virrvarrs roteloft og Aina Basso er noen av bloggerne som tidligere har anbefalt denne.