For en bokleser er ingenting hyggeligere enn en bokrelatert overraskelse som plutselig gjør (bok)livet ditt enklere, rikere eller likegodt bare er morsomt.

Her om dagen vandret jeg litt rundt i bokhandler i Kristiansand og prøvde å finne noe som kunne være interessant å låne på biblioteket. Dette var en nyåpnet, ambisiøs butikk som blant annet har et fancy system så kundene selv kan sjekke prisen på varene uten å måtte gå innom kassen. Min mistanke om at dette har gått på bekostning av butikkens sortiment er en annen sak.

Som bokhandlere flest hadde butikken sinAnne_Grosvold_651249p samling av bestselgere og bøker av forfattere som har vært innom Grosvold den siste tiden, og ellers en liten vegg engelsk litteratur og en ørliten hylle faglitteratur. Utover dette besto butikken av mangoethege luftige passasjer og den obligatoriske samlingen av ting som ikke involverer bøker, som kontorrekvisita og en velutstyrt filmhylle.

Det var ikke før jeg var i ferd med å forlate butikken at jeg plutselig fikk øye på en unnselig liten samling lydbøker. Og ikke hvilke som helst lydbøker. Her fant man Den guddommelige komedie, Krig og fred, Faust og lignende. Dette reddet min dag.

Foreldres bokhyller er alltid et yndet sted for å hente bøker billig og enkelt. Aschehougs verdenshistorie fungerer bedre enn en hver historielærebok og mødres lærebøker fra Blindern er alltid nyttige. Men så var det dette andre da. En fars bøker om krigen kan jo fylle opp et rom alene, en mors bøker om selvutvikling og realisering et til og til slutt den akkumulerte mengden av ikke-avbestilte bokklubbøker fra tidenes morgen. Til sammen gjør dette at det blir som å gå på skattejakt etter de virkelige perlene. Men de fins i høyeste grad. I det siste oppdaget jeg at pappa en gang hadde en engelsklærer som så det som sin oppgave å gi disse blivende kapitalistene en litterær oppdragelse. Så både Orwell, Huxley, Fitzgerald, Melville og diverse andre åpenbarer seg plutselig i en bortgjemt krok. O lykke!

stalin-gdeTil slutt et lite tips til alle dere som jeg har forstått sliter med søvnproblemer: Ta et par sider av Simon Sebag Montefiores Stalin-biografi før dere legger dere. Kamillete, varm melk og honning gå og legg dere(sic), Stalin sender noen og en hver til drømmeland. Bare ikke overdriv. Han har et dårlig rykte.