Røff guide til samtidslitteraturen
Marta Norheim
Det norske samlaget 2007
Noen mennesker finner alle bøkene sine selv, de holder seg på merkelig vis oppdatert, og vet alltid hva de skal lese. De utvikler spesialkompetanse innen for et litterært område, og kan fortelle deg om tradisjonene innen science fiction sjangeren de siste 100 årene, eller utviklingen i Thomas Pynchons skrivestil. Spesialiserte og entusiastiske gir de av sin kunnskap og gjør at du også blir interessert. Det er så mange bøker, og det er så vanskelig å vite hva man bør prioritere. Hva er ”riktig” og hva er rett og slett bortkastet tid?
Så søker man til bøkenes verden, som man jo så ofte gjør for å få råd. Først møter man kanskje oppslagsverk som 1001 bøker du må lese før du dør. Fornøyd tenker du at nå har du funnet fasiten, nå skal du slippe valgets kvaler, du kan jo bare begynnelsen og jobbe deg utover. Men problemet er på ingen måter løst. For det første er 1001 bøker du må lese før du dør satt opp i kronologisk rekkefølge etter utgivelsen. Det vil si at dersom du skal begynne på begynnelsen må du lese 1001 natt, Historien om bambuskutteren, og Njåls saga, alle helt sikkert interessante på sitt vis, men innen du har kommet gjennom det har du mistet helt lysten på de 998 andre verkene. I tillegg er alle omtalene korte, litt overfladiske, og etter en stund relativt ensformige. Den makter ikke å forme lesingen, trekke tråder, vise sammenhenger. Et dårlig valg med andre ord. Men egentlig sier det seg jo selv, det er en liste. Det man trenger er noe som fokuserer, begrenser utvalget og hever innholdet.
Her er Marta Norheims Røff guide til samtidslitteraturen riktig medisin. Norheim er en dreven kritiker med bakgrunn fra NRK radio, du har sikkert hørt henne i Boktilsynet eller Kulturnytt dersom du lever ditt liv gjennom P2. Skulle det være sånn at du ikke lever ditt liv gjennom P2, kan du alltids begynne i dag. I boka tar Norheim for seg norsk samtidslitteratur fra 1990 fram til rundt 2006. Hun ser på hovedtemaer, eller linjer som går igjen i bøkene, og reflekterer rundt det. Med kapitler som ”Med neglelakk på klørne” om harde kvinner og ”Dirty re(gion)alism og ekte drit” om bygda, skriver hun interessant og morsomt om tendenser. Ved å konsentrere seg om færre verker, og ikke nødvendigvis overlesse hvert kapittel med alle mulige bøker som ligger innenfor temaet, men heller å fordype seg i enkelt romaner eller forfatterskap, klarer hun å skape dybde og kritisk rom.
Som Norheim selv påpeker, er samtidslitteraturen viktig fordi den er den eneste litteraturen som kan beskrive oss slik som vi er nå, med detaljene fra vår hverdag som ingen andre kan skrive om.
Trass i aukande globalisering er det ingen andre land der innbyggjarane får kollektive assosiasjonar av ord som ”17.-mai stemning”, ”Lano-unge” eller ”spikarsuppe».
Men det er ikke nødvendigvis all samtidslitteratur som vil tåle å stå seg, og noen av dem er knapt verdt å lese nå. Med Røff guide til samtidslitteraturen får du så godt innblikk i noen av bøkene at det virker overflødig å lese dem, mens man andre ganger blir skikkelig inspirert til å hive seg i lesningen.
Er det noen som vet om lignende verk innenfor andre sjangre?
Helt enig! Marta Norheim er svært belest og en god litteraturformidler. Dette er en fin guide til norsk samtidslitteratur. En annen bok som tar sikte på å gi eksempler på viktig amerikansk samtidslitteratur er Amerikanske tilstander av Langeland/Riley/Øybø (2008). Den er også fin som en innledning til ledende amerikanske forfattere som Don de Lillo, Jane Didion og David Foster Wallace.
Oi, takk! Det var akkurat noe sånt jeg kunne trengt, amerikansk samtidslitteratur er veldig ukjent for meg. Skal sjekke det ut.
Fant en liknende bok da jeg spaserte litt på norli i dag. Wandrups valg gir deg 333 forslag til gode bøker og da fortrinnsvis det du absolutt burde lese innenfor ulike litterære kategorier. De fleste bøkene var veldig klassiske, men det er kanskje ikke så dumt dersom man er ute etter å få på plass noen verk som ofte refereres til.
Veilende pris hos Norli er selvsagt 333 kr.