Ja, så var den populære spalta tilbake. Forrige gang var det Paulo Coelho som fikk gjennomgå, og forsåvidt også de som leste ham, mens denne gangen er det hun som like gjerne kunne vært bestevenninna hans; Rhonda Byrne, som skal få spalteplassen. Hun er forfatteren bak den «flotte» og «inspirerende» boka The Secret og hun sier forsåvidt mye av det samme som gode, gamle Paulo sier – om du ønsker deg noe så skal hele universet jobbe for at det skal bli oppfylt.

hemmelighetenLoven om tiltrekning, altså – i følge The Secret, eller Hemmeligheten som den heter på norsk, så er alt du trenger å gjøre for å bli rik, suksessfull, gift, lykkelig og leve evig å tenke positivt. Len deg tilbake, lukk øynene, slapp av, og fokuser på de tingene du ønsker deg. I prinsippet skal det bare komme til deg. Universet vil høre det du tenker, og begynne å arbeide for at det skal gå i oppfyllelse. Så lett! Negative tanker som dårlig selvtillit, depresjon eller sinne, det er egentlig roten til alt ondt. Du må jo være helt dust om du har fått kreft, er blakk, ble dumpa eller kjenner deg litt utafor. Her er det noen som har tenkt negativt før de har lagt seg om kvelden, ja.

Når du har en haug med regninger du ikke aner hvordan du skal få betalt, må du ikke konsentrere deg om disse regningene, for da vil du fortsette å tiltrekke deg flere regninger.

Når det gjelder det litterære ved boka, så må jeg innrømme at jeg ikke har lest hele, jeg har bladd opp litt her og der – men det fascinerende med boka, er at uansett hvor jeg slår opp, så står egentlig det samme, kanskje bare med litt variasjoner, eller så er det noen andre som har sagt det Byrne selv sa tidligere i boka. Det er mye bruk av sitater her. Sitater og oppsummeringer, alt skal gjentas som et mantra.

Hvorfor er ikke alle i hele verden lykkelige? Hvorfor har ikke alle som er sultne mat, hvorfor er ikke alle som er syke friske, hvorfor er ikke alle lykkelig gift, hvorfor har ikke alle nok penger? Hvis alt man trenger å gjøre er å tenke gode tanker, hvorfor er det da så vanskelig? Funker det bare for noen? Er det noe som står med liten skrift på slutten av boka et sted – «Hvis du bor i et fattig land eller har dårlige gener, så er det ikke sikkert det funker for akkurat deg, men takk for at du brukte 342 kroner på denne boka.» Hvordan hadde verden sett ut om alle fikk det de ville ha?

«Jeg får det nå. Jeg får alt det gode i livet mitt nå. Jeg får [sett inn det du ønsker] nå.» Og føl det. Føl det som om du har mottatt det.

Det kom en ung gutt inn i bokhandelen min med et lite harem, jeg kaller dem det, for jeg er sikker på at samtlige av jentene var forelska i ham, og det var ikke så rart, han var kjekk og full av sjarm, og han overbeviste en etter en av dem om at de måtte kjøpe Hemmeligheten, «seriøst, den forandrer livet ditt». De kjøpte den, to den ene dagen, to dagen etterpå, og den andre dagen spurte gutten meg om jeg hadde lest den. Jeg sa at den ikke var helt for meg, og han spurte hvorfor, på samme måte som de kristne i Karl Johan spør meg hvorfor jeg ikke tror på Gud. Jeg sa at jeg syntes det var mange negative sider med den typen positiv tenkning. «Ja, når du bare fokuserer på det negative, så tar det jo over!» sa han og gikk.

Du kan ikke bli smittet av noe med mindre du tror at du kan det, og ved å tenke at du kan det, inviterer du det til deg ved hjelp av tankene. Du hilser også sykdommen velkommen hvis du hører på folk som snakker om sykdommen sin.

Jeg tror at man må gjøre mer enn å bare tenke positivt. Jeg tror man må gå en tur hvis man vil gå ned i vekt, jeg tror man må spise sunt hvis man vil unngå kreft, jeg tror man må jobbe for å få forhold til å funke og jeg tror man må være flink i jobben sin for å gå opp i lønn, og jeg tror til og med at selv om du gjør alt dette, så kan det skje kjipe ting med deg også. Jeg sier ikke at vi skal slutte å tenke positivt, jeg sier bare at jeg tror det skal litt mer til enn å sitte og vente på det, mens man sakte blar frem og tilbake i The Secret.

En annen dame som beskriver de negative sidene av all denne positive tenkningen, er Barbara Ehrenreich i sin siste bok Smile or die (norsk oversettelse Livets lyse side, Oktober Forlag 2010). Sjefen min og jeg gjorde et lite eksperiment her i sjappa i går: Vi stilte ut Hemmeligheten – dag for dag og Smile or die ved siden av hverandre, og sa til oss selv at vi skulle selge ALLE Hemmeligheten i løpet av kvelden, vi skulle fokusere alt vi hadde av positive tanker på det.

Vi solgte alle Smile or die og ingen hemmeligheter, det passa meg utmerket.