Jeg hørte på «Folk som liker bøker»-podcasten at Kristin sa hun ikke hadde lest på 3 måneder etter at hun ble mamma for andre gang. Kristin er et tidligere bokmerke, og sammen med Lena, snakker hun om leseglede og bøker på en måte som gjør at du føler du sitter på kafé sammen med de. Jeg kjenner meg igjen i deres betraktninger rundt litteratur og liker podcasten veldig godt. Jeg tenkte for meg selv «Men jeg har jo lest! Jaaaj, meg!». Da jeg gjorde opptelling innså jeg at jeg kun hadde fullført Guden for små ting og en tegnet bok. Resten av hjernen var blank, hadde jeg lest og glemt for første gang i mitt liv? Det hadde riktignok ikke gått tre fulle måneder enda, men jeg måtte innse at jeg trengte litt hjelp å komme i gang igjen. Mine tips til personer med ammetåke er følgende:

  • Ikke for kompliserte plott. (Tvister og vendinger passer dårlig om du leser veldig oppstykket.)
  • Ikke for stort persongalleri. (Jeg glemmer navn på nære og ord, å huske en liten landsby er dermed utopi.)
  • Om du har økedøgn og ammer annenhver time kan du fint ha en liten bok (enkelte helsesøstre vil si at du ikke skal ha skjermer etc men fokusere på babyen i disse stundene, da tida går så fort. Min erfaring er at når babyen nærmest sover med puppen i munn blir du ikke nødvendigvis en bedre mor av å sitte og stirre), men den bør ikke være tung å holde.
  • Lydbok er fint om du har baby som liker å trilles i søvn.
  • Barnebøker du leser høyt for den lille teller, selv om Gogo ser! kanskje er lite stimulerende for mor.

Her er bøkene jeg faktisk har klart å fullføre til tross for at jeg stadig glemmer ord og kun får korte leseperioder.

De forvandlede av Gabriel Michael Vosgraff Moro. Dette er en herlig idé! Intervjue sine favorittforfattere og gjøre det til en tegneseriebok. De portretteres som tegneseriefiguren de syns de ligner/indetifiserer seg med og intervjueren stiller gode spørsmål som jeg føler går i dybden av forfatterskapet. Han unngår at det føles som et portrett-intervju, og jeg følte meg faktisk litt smartere etter å ha fullført boka. Jeg fikk lyst til å lese flere av forfatterne, blant annet Knausgård (har hatt en aversjon), Junot Diaz og Etgar Keret. I tillegg tipser portretøren om sine favoritter av de aktuelle, som gjør at du har et fint utgangspunkt.

Atlaspunkt av Maria Dorothea Schrattenholz. En nydelig science fiction diktsamling. Samlingen har fire deler, Her, Gjest, Mars og Retur. Her er er en skapelsesberetning, og denne delen gjorde meg svært oppmerksom på min egen kropp etter å ha lest hennes skildringer. Gjest tolket jeg som et blikk inn i et skrantende samliv, og enkelte passasjer er vonde og skarpe, mens andre gjør at jeg faller litt ut. Mars og Retur som skildret en beboelse utenfor jorda og returen. Den er grøssende, men med mye undring. For hvordan er gjenforeningen med en planet du kun har hørt om?. Jeg likte spesielt godt Retur. Om du har lyst på en introduksjon anbefalerer jeg å lese dette intervjuet som Gina gjorde med dikteren.

Coeur de Lion av Ariana Reines, gjendiktet av Anna Kleiva. Denne leste jeg på oppfordring av «Folk som liker bøker», da de har samlesing av denne. Lena har skrevet om den på bloggen her tidligere. Jeg skal ikke skryte på meg alt for mye peiling på poesi, men dette er et også i følge forfatteren selv et kjærlighetsdikt som bryter med sjangernormen. Du-et forfatteren henvender seg til er en eks, og hans perspektiv kommer også stykkevis inn. Som med utsagn som: «Faen ta deg, Ariana!» Det er en god del referanser og jeg anbefaler å ha nettilgang mens du leser om du vil være sikker på å få de med deg. Jeg syns Ariana får frem de intense følelsene ved et brudd, irrasjonaliteten og følelsesspennet. Fra å snoke i eksens mail, idolisere positive sider og forbanne negative. Etterordet av Kleiva og intervjuet bakerst i boka gjorde at jeg fikk lyst til å lese den en gang til. «Folk som liker bøker» skal, som nevnt, diskutere denne, så det er bare å låne seg et eksemplar og henge seg med.

Babyfot

Atlaspunkt kjøpte jeg selv, de to andre er lånt på biblioteket.