For å sparke høsten i gang her på Bokmerker tar vi en leserundersøkelse som vi har lånt fra Bokhora og oversatt til norsk. Kopier gjerne til din egen blogg eller svar i kommentarfeltet!

1. Hvilken bok leste du sist?
The Bell Jar. Det er en sånn bok som man bruker lang tid på fordi alle avsnittene er så fine at man har lyst til å lese dem flere ganger. Gleder meg allerede til å lese den om igjen!

2. Hvilken bok skal du begynne på nå?
En rekke avbrutte forsøk av Selma Lønning Aarø. Jeg brukte hele den lyse sommeren på å fordype meg i trist-litteratur, sånn at jeg kan bruke den mørke høsten på å lese gladbøker.

3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?
Jeg har akkurat flyttet, så for øyeblikket går det mye i greske, døde menn. Men snart skal jeg få ryddet inn resten (altså: det som ikke er littvitpensum), og da tror jeg faktisk at det skal bli ganske jevnt.

4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?
I det siste har jeg begynt å lese på lesebrett. Da står det hvor mange prosent jeg har lest, nederst på hver side. Jeg får mer og mer panikk jo lengre jeg kommer (jeg vil jo aldri at boken skal ta slutt. ”Nettopp ferdig med en bok jeg liker”-blues er jo en av de mest vemodige følelsene i verden!)

5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv)
Tips fra venner, familie og sosiale medier.

6. Når er en bok for lang?
Jeg tror ikke bøker kan være for lange eller for tykke, egentlig. De kan derimot ha for lite å fortelle. Hvis den blir stående og spinne på tomgang, kan den jo bli ”for lang” allerede etter ti sider!

7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?
Hvis en bok er skrevet på engelsk, foretrekker jeg å lese den på engelsk. Med mindre oversetteren er et geni. Det skjer jo i blant. Wodehouse-bøkene, for eksempel, synes jeg fungerer like godt på norsk som på engelsk.

8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?
Jeg har et evig misjoneringsprosjekt i No og jeg av Delphine de Vigan.

9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?
Ja. Eller hvis jeg ikke liker språket. Da kan jeg gi meg på side tre. Men som regel leser jeg i hvert fall halvveis.

10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?
Klassikere og drama er gjengangere. Jeg har én krimbok (Skinny Dip av Carl Hiaasen), og faktisk ingen tegneserier.