Hvem er du, hvor bor du, hva gjør du?

Geir, holder til i Stavanger, og underviser folk i foto, dannelse og kunsten å reise på det beste skoleslaget i Norge – en folkehøgskole ikke så veldig langt fra Breiavannet. Har man trøndersk blod i årene vil det aldri fortynnes, og noen formative år i Verdal preger meg fremdeles. Sammen med min bror har jeg drevet bokbloggen Skrift i noen år, men nå sover den sin egen tornerosesøvn.

Hvilket forhold har du til litteratur? 

Før var litteratur flukt og dagdrømmer, inspirasjon og målbarometer. I dag hvor tiden til å lese konkurrerer med tiden man må twittre, er litteratur det stedet jeg går for å fokusere og tenke lange tanker. Altså er litteratur i alle formater en helt nødvendig del av livet.

Favorittforfatter?

Favorittforfatter var noe man hadde da man var ung og trengte mennesker til å henge sin egen livsknagg på. Favoritter forsvinner ut til venstre, nye flytter inn og tar bolig for en periode, før de også svinner hen over horisonten . Imidlertid er den forfatteren som har påvirket meg mest V. S. Naipaul. Han definerte for mange den postkolonialistiske og postmodernistiske  tilværelsen og rotløsheten som problem og mulighet – en problemstilling jeg kjenner meg selv godt igjen: Alltid i bevegelse, alltid på vei, men likevel rotfestet i min egen rotløshet.

Den siste boken du leste og likte?

Jeg lar sakprosaen ligge, siden det har blitt mye nyateismen og anti-ateisme i det siste. Den siste boken jeg virkelig falt i staver over, var «Shooting an Elephant», en essay-samling av George Orwell jeg leste etter en tur til Myanmar og imens jeg var i Barcelona i sommer. Boken hadde essays fra begge stedene, og jeg var trollbundet i samfulle 368 sider. Jeg gav den 5 vakre stjerner på www.goodreads.com, og vil hardnakket hevde at det fins ikke skribenter som de beste skribentene fra midten av forrige århundre lenger.

Den siste boken du leste og hatet?

Jeg leser ikke ferdig bøker jeg hater, dermed er jeg vel kanskje en dårlig litteraturanmelder. Men jeg var ikke meget begeistret for Paolo Coelhos Aleph, som jeg slaktet så det lukter svidd på min egen nå hibernerte bokblogg. For øyeblikket prøver jeg å tråkle meg gjennom Tom Egelands Den 13. disippel, men er usikker på om den faller inn under kategorien «Litteratur». Jeg er ikke imponert så langt.

Hva har du lyst til å skrive om på Bokmerker?

Hva har jeg ikke lyst til å skrive om? Jeg leser vel stort sett bare engelskspråklige bøker, og skyr bestselgerlitteratur som pesten – og leser det likevel. Jeg er av den oppfatning av at Graham Greene på midten av 1900-tallet skrev tyngre og langt fyldigere romaner på 200 sider enn det en hvilken som helst mastodont 2015-forfatter klarer å formidle på 600 sider i dag. Det blir nok en del bøker hentet fra mitt personlige arkiv, samt bøker knyttet til det å være et menneske på reise – reiselitteratur, forfattere fra land og steder du ikke har hørt om osv. Dessuten ser jeg for meg en del meta-artikler, av typen «Hvorfor leser (ikke) Jeppe lenger bøker», og «Hva er galt med bestselgere».

Hva leser du nå?

Som nevnt for noen linjer siden: Jeg er på vei gjennom Den 13. disippel av Tom Egeland, og kommer neppe til å gå i spinn hvis jeg skriver om den.