Jeg befinner meg som allerede nevnt i Danmark, og i midten av mars dukket det opp et litteraturprogram på DR, den danske statskanalen, som vekket min interesse. Mikael Bertelsen og Mads Brügger, to kjente ansikt fra danske medier, spurte seg selv hvordan det ville være å starte en lesegruppe for hjemløse. De hengte opp en lapp på Sundholm, et av Københavns herberger, og fire stykker meldte seg.  Høsten 2010 leste gruppen åtte bøker, og resultatet vises for tiden på dansk tv.

Den ene av intiativtakerene, Mikael Bertelsen, sier dette om programmet til Informationen:

»Jeg synes, det er lykkedes os at skabe et program, hvor man ikke bare taler om, hvilken effekt litteratur kan have, men hvor man rent faktisk ser det,«

Foto: dr.dk

Jeg har sett første avsnitt, hvor de snakker om Tomas Espedals Gå – Kunsten å leve et vilt og poetisk liv. Filmingen er gjort svært enkelt. De fire, Anita, Edmund, Michael og Rahim sitter rundt et bord på herberget sammen med  og der forteller for eksempel Rahim, en av deltagerne, om hvor enkelt han synes det var å lese Espedals bok, noe som ikke var min egen opplevelse av boken. Jo, jeg synes den var virkelig godt skrevet, men det var ikke et språk jeg bare fløt igjennom.  Noe av det som virkelig fascinerer meg med dette, er hvor interessant programmet er, og hvor gode deres analyser av litteraturen er. Det rykker virkelig ved det bildet en gjerne kan ha av en som er hjemløs. Også gjennom måten de knytter leseopplevelsen opp mot deres egne liv. Hvordan vi gjennom litteraturen lærer de fire å kjenne. Hvordan for eksempel Anita kjenner seg igjen i Espedals destruktive ønske om å la alt fare. Det er det hun føler hun har gjort med sitt eget liv.

Faktisk er hele fire av de åtte bøkene de leser i løpet av skrevet av norske forfattere. De leser de to første bindene i Min Kamp-trilogien, den allerede nevnte Gå – kunsten å leve et vilt og poetisk liv, samt Doppler av Erlend Loe. Og jeg mener, når programmet i følge dansk media får Tomas Espedal til å gråte, så vil jeg si det er verdt å ta en kikk på.

Læsegruppen Sundholm kan du streame via dansk DR her.