I Norge markedsføres bøker på mange måter. Ofte er det bøkene du har fått anbefalt av venner og familie som du mest sannsynlig plukker opp, men mange av oss leser også bokanmeldelser, ser annonser i aviser eller ser en godt plassert bok i bokhandelen. Og det ene utelukker selvfølgelig ikke det andre.

Nå prøver Cappelen Damm seg med kino- og tevereklame for fem av sine største og mest veletablerte forfattere, nemlig Erlend Loe, Karin Fossum, Ingvar Ambjørnsen, Roy Jacobsen og Gert Nygårdshaug. Alle har sluppet bøker denne høsten.

Og hva synes vi konsumentene i den andre enden? Vel, jeg kan i alle fall snakke for meg selv når jeg sier at dette blir for mye forfatterfokus og for lite litterært. Og ikke hvilket som helst forfatterfokus: Her ser det ut som vi skal tilbake til gudebenådet forfattertalent og poetokrati a la Wergeland og Øverland. Og dit er jeg ikke sikker på om jeg trenger å frakte dagens forfattere.

Markedsføringen retter seg nok i hovedsak heller ikke mot meg (du regnes som storkonsument hvis du leser mer enn 12–13 bøker i året, jeg leser rundt 100), men heller mot de mange som skal kjøpe julegaver og kanskje den ene boken de leser i året. Og litt pomp and circumstance må kanskje til for å synes blant evergood- og gillette-reklamer?

cappelen_damm-2