Det er juletider, og Bokmerker har alt gitt sine generelle gavetips, men jeg tenkte å gå litt mer spesifikt til verks. Hvilke bøker innen tegneserie og sci-fi sjangeren er verdt å gi bort denne julen?

 

Science fiction

The Dervish HouseIan McDonald. Nær framtidsvisjon satt i Istanbul, byenes dronning.  En intrikat og spennende fortelling, min personlige favoritt til Hugoen i 2011 og velskrevet i tillegg. Kombiner gjerne med en reise til Istanbul på nyåret, for leseren får garantert lyst til å dra dit.ience fiction

Blackout/All ClearConnie Willis.  Deltagerne på Worldcon i år var ikke enige i min vurdering av de nominerte til Hugo, og snek denne boka inn som årets vinner. Det ser ut til å være fortjent, dette skal være Willis beste på mange år. Og to bøker i en gjør at du kan hevde at dette er to gaver og føle deg ekstra gavmild på julaften.

When She WokeHillary Jordan. Det ryktes at denne boka har en god mulighet på neste års Hugo, men den kom muligens ut for seint på året. Uansett, vi snakker dystopisk fremtidsvisjon der fengselssystemet er avviklet til fordel for et system der ”kriminelle” blir farget på et genetisk nivå i henhold til forbrytelsen de har begått, og slippes så ut i samfunnet igjen for å klare seg som best de kan. Hiv en teokratisk stat og abortproblematikk og vi får en roman som har mulighet til å ta opp de fleste betente tema i dagens USA. Denne står på min egen liste, og anbefales derfor kun på basis av rykter og konsept, som er uhyre lovende.

 

”Fantasi”

The HeroesJoe Abercrombie. Abercrombie destillerer vekk alt skummet fra fantasi-sjangeren til han sitter igjen med vanlige mennesker som lever i en verden der magi og fantastiske vesener eksisterer. Det betyr ikke at eventyrlige reiser når sine mål, krig har et verdig formål eller udødelige trollmenn med skjegg og stav ikke er drittsekker. I The Heroes finner du mange spennende vanlige mennesker, men ingen helter.

Lille stjerne– John Ajvide Lindqvist. Ikke helt fantasi, men en god samfunnskritisk grøsser er enda bedre. Lindqvist er kanskje min favoritt blant moderne skandinaviske forfattere, og den siste boka er hans beste til nå, til og med bedre enn La den rette komme inn. Lindqvist har en egen evne til å koke grøsserklisjeene ned til klare konsepter, og en mer spennende vri på varulven skal du lete lenge etter.

 

Tegneserier

HabibiCraig Thompson. Episk og filosofisk, denne historien om barneslaver i et ukjent arabisk land er en flott julegave. Særlig til de av oss som leste Tusen og en natt som liten eller er litt interessert i arabiske myter. Men det er triste saker, så vær klar for litt stille gråt i mellomdagene.


The Abominable Charles Christopher
Karl Kerschl. Første bind av denne fantastiske nettegneserien er endelig på trykk, og for alle som liker Tommy og Tigern med en dash av fantasifortelling er dette årets gave. Flotte tegninger og en utrolig underfundig humor. Og ikke minst kan den bestilles på nettet, så da slipper man å vandre i fulle gater. Men den bør nok bestilles nå om du vil ha den før 24.