Mitt kanskje mest leste blogginnlegg skrev jeg for temmelig nøyaktig to år siden: Jeg har kjøpt en norsk e-bok til Kindle. For å si det sånn, det var siste gangen jeg kjøpte en norsk e-bok. Den prosessen skremte livskiten av meg. Det kanskje skumleste er at ikke bokbransjen sa «Ja, ja, vi vet at vi har et problem, men vi prøver å bli bedre!» Budskapet fra forlagene og bokhandlerne har liksom alltid vært «DET ER KJEMPEENKELT Å KJØPE E-BOK! DUST!»

Men nå sa de det igjen. Og det er gått to år siden sist. I våre dager er jo det tre mannsaldre, så jeg tenkte å slutte å være en pingle, og prøve igjen. Jeg skal nemlig på tidagers ferie til regnland, så da kan jeg ikke pakke papirbøker, må vite.

Skritt 1: Finne bøker du vil lese

IMG_5284 IMG_5285

Fru Storrusten legger turen til en kjekk bokhandel – her illustrert ved Sagene bok & papir. Jeg kjøpte Bukkene Bruse vender tilbake derfra, og tok bilde av vindusutstillingen. Dermed unngår du fallgruven nettbokhandelen er like inspirerende som en History of Magic-time på Galtvort.

Punkt 2: Kjøpe dem!

Skjermbilde 2014-07-03 kl. 14.06.41 Skjermbilde 2014-07-03 kl. 14.07.06 Skjermbilde 2014-07-03 kl. 14.07.43 Skjermbilde 2014-07-03 kl. 14.17.45

Taaaa-daaaa! Jeg gikk på ebok.no, og siden jeg allerede er registrert på Finn.no var det null stress joggedress å kjøpe derfra. Fikk en errormelding underveis, som dere kan se, men den var veldig enkel å fikse.

Dermed hadde jeg Et helt halvt år på Kindlen!

IMG_5287

Slengte med Ulvetid av Hilary Mantel når jeg først var i gang. Så hadde jeg jo tenkt til å kjøpe Søstrene Makioka. Den var ikke der. Men sympatisk nok kom denne beskjeden:

Skjermbilde 2014-07-03 kl. 14.34.25

Punkt 3: Bidra til bedre e-bokutvalg!

Selve nettbokhandelen, finne frem der og det som var presentert var like inspirerende som en tennissokk. Jeg skrev kronikk i Dagbladet om det i fjor:

Men nettbokhandlene er skuffende like de fysiske bokhandlene. Jeg går inn på nettsiden og går ut igjen uten noenting. Det er bestselgerne som vises frem, og ingen hjørner der jeg finner annen litteratur. I så fall må jeg søke på akkurat den tittelen jeg ville ha.

Forleggerne virker til å ha låst seg i svaret om at man ikke kan selge like billige e-bøker i Norge som Amazon selger engelske e-bøker. Vel, kjære forlag og kjære bokhandler: Det handler ikke bare om pris (selv om det handler litt om det også), det handler om tilgjengelighet og hvor fristende det er å kjøpe bøker hos dere.

Så derfor skal jeg tagge med #ønskermegpåebok (ble #ebokønske for rart?) og jeg skal syte og mase helt til nettbokhandlene inspirerer meg nesten konkurs.