Vi som er samlet her, er selvfølgelig enige om at tekst er fantastisk. Hurra for bøker, noveller og dikt! Men bokorm-stempelet er ikke nødt til å hindre oss fra å få med oss andre medier. Selv er jeg veldig fan av bøker med musikkreferanser som jeg kan høre på samtidig som jeg leser (hør på The Beatles mens du leser Lars Saabye Christensen, eller Joy Division mens du leser Johan Harstad – det høyner opplevelsen!), men jeg er også begeistret for filmatiseringer. Og da særlig Jane Austen-filmatiseringer.

Sukk.

untitledNyeste tilskudd på stammen er BBC-serien Sense and Sensibility fra i fjor. I mange år har jeg knuselsket Pride and Prejudice-serien og tvilt sterkt på om noe noensinne kan komme på høyde med dette. (Jeg skrev om Pride and Prejudice and Zombies for noen uker siden) Men la meg si det med en gang – den nye serien er sannelig en sterk kandidat! De sterke kvinneskikkelsene er ufattelig billedskjønne samtidig som de er kick-ass-heltinner, og de kjekke mennene er bare så ufattelig kjekke.

En ting som har blitt tydeligere de siste årene, er at kontrastene er blitt større i fremstillingen av historiske dramaer. Det virker som om filmprodusentene ser hvor viktig det er å også formidle forskjellen på fattige og rike. I innspillingene av Jane Austens verk på 1990-tallet er det ikke lett å se at Bennet-familien er fattige, eller hvilken katastrofe det faktisk er for Dashwood-familien å måtte flytte fra eiendommen sin. Selv forstod jeg ingenting av hvilken klasseforskjell det egentlig er på familien Bennet og Mr. Darcy i 1995-innspillingen – de ser jo nesten like ut i klær, bosted og hårfrisyrer. Det måtte en 2005-innspilling til for å opplyse meg der.

I Sense and Sensibility er ikke kontrastene bare å finne i rikdom, den er også tydeligere gjennom hele filmen. Naturen spiller en stor rolle, og når det regner, så REGNER det! Når de snakker om vaiende enger med lyng, da er det ikke bare en liten busk i hjørnet vi snakker om.

Og kjekke menn. Nevnte jeg det, kanskje? Denne kortserien på tre episoder kan ha engasjert meg mer enn det som sunt er…

sense and sensibility