Jag är tyvärr död och kan inte komma til skolan idag
Sara Ohlsson
Gilla Böcker 2011
299 sider

Jeg elsker bøker, tv-serier og filmer som handler om ungdommer, og jeg er ikke alene. Settes det opp high school-filmer på kino er selvsagt fjortisene der, men i benkeradene sitter også flere 20-og-noe unge kvinner som mimrer seg tilbake til tenåringstidene. Twilight er stor hos lillesøster, men også hos mamma, og vi ser på Gossip Girl sammen. Ungdomskulturen fascinerer i alle former, sannsynligvis fordi livet var så utrolig enkelt, men også så utrolig vanskelig. Nyansene filtreres bort, og vi står igjen med bare og alvorlige følelser, og humor, vi ler med og av ungdommene og samtidig oss selv. God stemning med andre ord. Sverige er landet som virkelig leverer gode, morsomme og fine skildringer av denne underbare tidsperioden i unge menneskers liv. Fucking Åmål knuser Bare Bea any day, og Berts dagbøker er morsomme og såre på helt riktig måte. Derfor ble jeg begeistret over tanken på en ny ungdomsbok fra nabolandet da jeg leste om Jag är tyvärr död och kan inte komma til skolan idag hos Bokhora. Dette er en ungdomsbok som virkelig fanger hovedtemaet i en hver tenårings liv, kjærlighet og sex. Olivia er blitt dumpet av tre år eldre John etter tre år, og hun fatter ikke hva hun skal gjøre. Plutselig er de ikke de perfekte kjærestene som sitter sammen på fest, eller henger ut med Emma og Martin:

Vi har TV-kväll hos Martin. Idol, två avsnitt av True Blood. Emma fixar te och rostmackor. Jag är inte hungrig men äter en I alla fall. Den hinner bli kall, brödet är segt och osten kallsvettas. Ingen av oss säger något men alla tre tänker på tomrummet bredvid mig i soffan.

Kjærlighetssorg har noe universelt over seg, som gjør at du føler med Olivia, samtidig som du føler med deg selv når du en gang var henne.

John ringer:

-Kanskje sen, jag vet inte, säger John. Vi kanskje kan bli tilsammans igjen, någon gång.

-När då?

-Jag vet inte.

-När vet du då?

-Jag vet inte.

Jag börjar gråta och sen måste han lägge på.

Olivia har to bestevenner, Emma og Tor. Emma setter straks i gang OPERASJON FÅGELBAJS, et elegant dekknavn for planen for å få John tilbake til Olivia. Med enkle grep som å påminne John om alt som var bra, vise at Olivia er den perfekte kjæreste (altså IKKE grinende og klengete, men pen og morsom), sende fine sms’er, ringe og være glad og morsom, møtes og være pen og sjarmerende. Tor prøver på sin side å få Olivia til å komme videre. Etter hvert bli hun involvert med andre gutter, dels for å gjøre John sjalu, men også fordi hun er så kåt. Eller kär? Hun er usikker.

Når jeg leser bøker jeg skal anmelde bretter jeg inn hjørnene (ja, jeg BRETTER, saksøk meg!) der jeg finner sitater jeg liker, og denne boka ser virkelig ikke ut etter at jeg har lest den. Mest fordi forfatteren virkelig klarer vise hvordan ungdommer snakker, og tenker, uten at det blir dumt.

Jag fattar ju att det är farligt att tänka så men om något riktig hemsk händer, om pappa får ett psykbryt på riktig eller om han och mamma dör i en trafikolycka eller om Felix får cancer och tappar alt hår och kanske inte överlever, då kommer John vara den enda som kan förstå och då kommer han komma hit och ta hand om mig.

Olivia unngår å gå på fest:

-Åh, du skulle varig med, säger Emma. Alla frågade efter dig.

Jag nickar fastän hon självklart inte kan se det genom telefonen. Vet precis hur de spärrat upp ögonen och lagt huvudena på sned, hur de spelat chockade. Att snygg-John äntligen har dumpat tönt-Olivia måste vara årets härligaste skvaller.

Hun sender John et fotografi fra forrige sommeren:

John svarar: ”Tack, det är en fin bild.”

Jag våga rinte ringa Emma och be henne tolka. Jag är livrädd för att det ska betyda just ”fin bild” och inte ”nu minns jag hur härlig vi hade det och jag vill ha det igen”.

Romanen beskriver også hvordan jenter er livredde for ryktet sitt, bli oppfattet som horete og ikke være ordentlige jenter. Gjennom små tilbakeblikk til tiden før bruddet skinner det gjennom at John hadde mange ideer om hvordan hans kjæreste skulle være og ikke være. Han syns ikke noe om at hun skulle suge han, fordi hun jo var hans flickvän, sånn gjør ikke hun. Etter bruddet tester Olivia ut hvor hennes egne grenser går, og hva hun selv vil.

Så vidt jeg vet er ikke boka oversatt til norsk, men det bør virkelig kun være et spørsmål om tid, selv om den er veldig lettlest på svensk. Anbefales til alle som har fått hjertet sitt knust eller som liker å føle seg som tenåring, på betryggende avstand.