I California, nærmere bestemt Venice Beach, Los Angeles, ligger en av de fineste bokhandlene jeg har vært i. Jeg har besøkt den hver gang jeg har vært der, tilfeldig den første gangen, og senere har jeg oppsøkt den i løpet av hver tur. Fra utsiden, fra boardwalken langs stranda, er den ikke så synlig, da den deler frontlokale med en restaurant, men langs markisen som henger over alle som sitter og spiser står det Small World Books. Og ganske riktig, på siden av uteserveringa er det en dør, og innafor den døra ligger en svær bokhandel som har ligget der siden 1976.

Det er mye som er med på å gjøre akkurat denne bokhandelen spesiell og sjarmerende, sett bort fra at de er en velassortert bokhandel drevet av mennesker som er glade i bøker og litteratur. De har for eksempel en katt. Da jeg var der sist hadde de nettopp fått ny, mest sannsynlig fordi den forrige ble gammel og døde, og det hang et skilt på døra: Don’t leave the door open, we have a new cat and it may run away. Jeg snek meg inn for å ikke slippe den ut, men jeg så ikke den nye katten, dessverre. Den var sky, og gjemte seg nok under en hylle. Den forrige katten pleide å ligge på disken, jeg klappet den hver gang. Jeg tror den nye trives godt, i følge nettsida heter den Conan the librarian.

Hyllene med bøker er fulle, utstillingene er nøye kuratert av interesserte og kreative bokhandlere, de har avdelinger på alt fra bøker om film og TV til eldre historie, kunstbøker, poesi i lange baner og en haug med skrivebøker. Jeg kjøpte en med dinosaurer på. Lokalet er gammelt, men sjarmerende, gulvet knirker under vegg-til-vegg-teppet og det er litt støvete, men det føles helt riktig at en bokhandel er litt støvete og shabby. Jeg pleier å be om tips når jeg er der, gjerne om bøker skrevet av forfattere som bor i eller er fra California. Utover Joan Didion og Janet Fitch, som jeg kjente fra før, har jeg blitt anbefalt Carolyn See, som jeg elsket og kjøpte en ny bok av da jeg var tilbake igjen året etter. Det er stadig sju eller åtte titler igjen av henne for meg å kjøpe på eventuelle fremtidige besøk.

Grunnen til at jeg begynte å mimre om denne favorittsjappa er at jeg nå gjenser Gilmore Girls for sikkert femte eller sjette gang, og av en eller annen grunn hadde jeg helt glemt at Jess besøker bokhandelen når han er i California.

Å se Jess gå rundt på stranda i Los Angeles i den episoden fikk meg til å savne det; Venice, folka, iskaffen, utsikten, varmen og de perfekte avocadoene, men mest av alt savna jeg Small World Books. Jeg håper Conan the librarian og bokhandlerne som passer på ham fortsetter å drive sjappa si der i all evighet, så jeg kan stikke innom neste gang jeg er der og kjøpe enda en bunke med bøker av dem. Kanskje jeg da kan få klappe Conan, siden han tydeligvis har blitt mer husvarm siden jeg var der sist.

Jeg anbefaler et besøk der for alle som måtte befinne seg i California-sola. Og be om tips, de har ordentlig peiling de som jobber der. På både nytt og gammelt. Hver uke har de forresten ukas anbefaling på Facebook-sida si, så man kan få tips av dem selv om vi sitter her hjemme i kalde Norge også. Og denne uka er det faktisk Hanne Ørstaviks Kjærlighet de anbefaler!