Hvordan kan man få lest alt det man har lyst til? Hvordan kan man huske hva man har lyst til å lese? Jeg har i alle fall det problemet at jeg ofte begynner å lese på bøker før jeg er ferdig med den eller de jeg faktisk leser (noe jeg har mistanke om at er ganske utbredt). Derfor har jeg etter hvert klart å lage et system som gjør at jeg kommer igjennom det jeg faktisk vil. Og dette har jeg kalt Planlagt Spontanlesning.

Ved å alltid ha en omtrentlig oversikt over hva jeg skal lese og i hvilken rekkefølge jeg skal lese det i får jeg konsumert en god del. Og samtidig er det god plass til litt spontanlesing innimellom. Som repriselesing (bøker du har lest før men bare vil kose deg med), skikkelig impulslesing («en bok på en kveld») og skolelesing (gud forby). Det fine med p-s-lesinger at store, tunge mursteiner passer fint her. Dyptgående faglitterære verk og historiske klassikere passer perfekt for denne typen. Da det ikke er så mange av oss som leser Proust, Cervantes eller Nietzsche på en kveld eller to så er slike halvforpliktende lister fulle av gode intensjoner en fin måte å systematisere lystlesingen. Noen vil muligens mene at dette ikke har noe med lystlesing å gjøre, eller at dette ikke handler om å være spontan og lese det en har lyst til å lese, men da sier jeg at: Jo! Det har det! For jeg ser så mange bøker som jeg har lyst til å lese at jeg aldri i verden kan rekke å lese de ut like fort som jeg finner en ny. Jeg vet ikke om denne metoden er overførbar til andre. Men den fungerer i alle fall for meg. Jeg får lest ganske mye. Og ganske mange samtidig og. Men lista blir stadig mindre. Og lengre.

Hva med et obligatorisk leseår? Man kunne ta ut verneplikt som leseplikt? Jeg tror verden ville blitt et bedre sted hvis vi leste i stedet for å krige. Og for de spesielt interesserte: for tiden går det i Freud og Kafka. Og snart begynner jeg på Cortazar. Tenkte jeg. Men med denne metoden vet man aldri.