Den gjeveste prisen av dem alle deles ut førstkommende torsdag. I fjor klarte Marta Norheim med flere å gjette seg til Herta Müller som vinner. I år ser det ut til å være litt mer åpent hvem som vinner. Her er noen mer eller mindre kvalifiserte gjetninger.

Bookmakerne har ikke alltid rett, men de pleier å være flinke til å sirkle inn de mest aktuelle forfatterne. I år ligger den svenske poeten og forfatteren Tomas Tranströmer øverst på bookmakernes lister. Litt kontroverser blir det nok dersom komiteen velger Tranströmer som vinner. Sverige har nemlig fått prisen hele seks ganger før. Hos Ladbrokes er det norgesvennen Haruki Murakami som ligger som nummer to, men ingen medier nevner ham som en reell kandidat. Den syriske poeten Adonis har derimot ligget høyt på listene i flere år, og bookmakerne selv mener det er på tide at en poet vinner prisen igjen.

Vi bor i Norge, og vi omgir oss med norske forfattere, så det hadde jo vært gøy med en rød, hvit og blå vinner. Men oddsene er ikke altfor gode, og statistikken har vi heller ikke med oss.

AnneCathrinestr Bookmakerne ber oss legge penger på Petterson, Fosse og Askildsen til Nobelprisen.Ikke dumme valg. Men om det er så sannsynlig…

thorbjarnebore @AnneCathrinestr Europa har fått litteraturprisen 78 ganger (av dem Norden 14, av dem igjen Norge 3), USA 8, resten av verden 16

Fra samtale på Twitter

Øystein Djupedal går som vanlig mot strømmen og holder en knapp på His Bobness.

Øystein Djupedal mener på sin side det er på tide «His Bobness Mr. Dylan» får den gjeve prisen. Han har til og med skrevet kronikk. I Aftenposten. Og da mener Djupedal alvor. Skal man tro bookmakerne, bør ikke Djupedal sprette Champagnen riktig ennå, for sangeren har kun 150/1 i odds for å vinne. Men det skal han ha, Djupedal, det er slett ikke usannsynlig at en amerikaner stikker av med årets pris. Philip Roth, Joyce Carol Oates og Thomas Pynchon har alle 18/1 i odds. Første nordmann finner vi til sammenlikning på 66/1. Det er Jon Fosse.

Bokmerkerredaksjonen synes ikke det gjør noe om prisen går til Haruki Murakami eller Philip Roth, men vi er også glad i poesi, og jubler gjerne dersom vi i år ser den første poeten på 14 år med Nobelprisen i hånden. Ved første øyekast registrerer vi at det er sørgelig få kvinnelige forfattere på bookmakernes lister, men Alice Munro har i likhet med Roth, Oates og Pynchon 18/1 i odds, så muligheten er der.

Vi holder dere oppdatert utover i uken når flere rykter spres og intrigene stiger til overflaten. I mellomtiden vil vi gjerne høre hvem dere tror vinner årets pris. Blir det Sverige igjen? Eller kanskje Svenska akademien drar en norsk variant og gir prisen til en debutant?