Det ryktes at Slottsparkens kunstnerbolig, Grotten, med tiden skal tildeles en ny kunstner. Det er helt sant, jeg så det på Sommeråpent. Marie Simonsen og Aslak Nore snakka litt om hvem som i så fall skulle fortjene en slik heder og ære, og blant forslagene folket visstnok har kommet med (jeg er ikke helt sikker på hvor disse forslagene har ramla inn, jeg har vært i Festspillene-i-Nord-Norge-tåke og turnusjobbe-boble) var visst Edvard Hoem en stor favoritt. Vår tids Bjørnson, var det vel Simonsen kalte ham. Det er viktig at en nasjon passer godt på sine farsfigurer. Aslak Nore ville ikke si så mye mer enn at det var litt tidlig å begynne å snakke om hvem som skulle kaste ut Arne Nordheims enke, det er tross alt knapt en måned siden han døde, men hvis han nå måtte dra fram et navn så hadde det vel vært stas om faren hans fikk flytte inn.

For de uinnvidde er Aslak Nores mellomnavn Fløgstad. Resten av regnestykket klarer du.

IGrotten i en tegnet versjon fra gamle dager. Det ser ikke helt sånn ut nå. alle fall. Det kan se ut som det blåser en forfattervind over landet. Og det med rette, for Grottens første beboer var jo faktisk Henrik Wergeland. Arnulf Øverland bodde også der, og når den tredje beboeren var komponisten Christian Sindig, er det jo helt tydelig at vektskåla må tippe i forfatternes favør igjen (med mindre noen slår seg helt løs og inviterer en … billedkunstner).

Selv tenker jeg at Grotten heller kunne blitt et samlingssted, kanskje et kunstnerkollektiv, en debutantstue, for å holde tradisjonen i hevd og fornye den samtidig. For trenger nå virkelig våre mest etablerte forfattere et sted å bo? Hvem trenger det i så fall mest? Og om de nå er etablerte eller ei:  Hvem vil du helst se bak Grottens fire vegger?

Kjør debatt!

P.S. Nysgjerrig på hvordan denne Grotten ser ut? Her kan du sjekke ut Grotten, og få litt historieundervisning og virtuell omvisning. Ja, her altså.