Noen av de samme observasjonene som gjorde at mange trodde Hillary Clinton skulle vinne valget, peker nå mot en verden i vantro og panikkangst. Hva kan man gjøre når det som allerede var en absurd situasjon, har blitt verre? Siden dette er en bokblogg vil vi anbefale lesing. Har du behov for en ufarlig og stimulerende aktivitet som kan få tankene bort fra dårlige nyheter og forhåpentligvis hjelpe mot en konstant og underliggende angst? Vi har bøkene for deg. 

Linda 

Jeg ville ha oppsøkt fabelprosaen, dykket ned i en helt annen verden enn vår egen, som ofte er i mye større trøbbel. Jeg har ganske nylig begynt å ta sjangeren seriøst og her kommer mine topp tre så langt, bortsett fra Ringenes Herre da og Harry Potter, men de har dere muligens hørt om før.

Verden slik vi kjenner den er ødelagt av atomkrig og det finnes bare en liten gruppe mennesker som er interessert i å bevare og utforske kunnskap, resten er mer opptatte av å krige og stjele. A Canticle for Leibowitz av Walter M. Miller Jr. er en bok som balanserer et spennende plot og en filosofisk dybde på en god måte uten at det virker konstruert. En av mine absolutt favoritter.

Mange har kanskje lest eller sett Narnia av C. S. Lewis, men visste dere at han også har skrevet en science fiction-serie? Den er rettet mot voksne, så de er ganske annerledes barnebøkene hans. Den første boken er Out of the Silent Planet. Det jeg husker best er landskapsbeskrivelsene, det er en veldig vakker bok om en mann som oppdager en fremmed planet og vesnene som bor der. Perelandra er bok to i serien. Det er på en måte versjon to av Edens hage, og finner sted på planeten Venus. That Hideous Strength foregår på jorden. Det er en historie som baserer seg på den klassiske konflikten «det gode mot det onde», men det tar utgangspunkt i et ekteskap og det er mer komplekst og personlig enn mange andre slike fortellinger.

Sist men ikke minst Utopia av Thomas More, en av de mange som ble henrettet under Henrik VIII. Jeg ble overrasket over hvor morsom og lettlest den er, enda den er utgitt i 1516. Første del er en samtale med mange kritiske kommentarer rettet mot England. I andre del av boken får vi en beskrivelsen av samfunnet på Utopia, en øy i «den nye verden» som blir organisert på en helt spesiell måte.

Silje

Jeg går for dystopier og skrekkromaner. Bekjempe angsten med mer angst! Jeg liker når virkelighetsflukten får det til å prikke i huden og håret til å reise seg i nakken. Omtrent som resultatet av dette amerikanske valget, bare med vissheten om at det ikke er virkelighet.

Johan Harstad: Darlah. 172 timer på månen. Det er lenge siden jeg leste den boka, men jeg slutter aldri å anbefale den. En fryktelig skummel bok om hva som skjer når tre ungdommer reiser til månen.

John Ajvide Lindqvist: La den rette komme inn. Både en roman om barndom og vennskap og en gruvekkende vampyrkrim. Denne boka er ubehagelig på mange måter, og veldig godt skrevet.

Didrik Morits Hallstrøm: Krø. Grøsser fra en liten øy på Vestlandet. Denne leste jeg i sommer. Velkomponert, overbevisende spenning med veldig begrenset blikk fra hovedpersonens synsvinkel.

Eventuelt: Bret Easton Ellis: American Psycho, hvis du ikke vil flykte, men heller se virkelighetens skrekk rett i ansiktet. Patrick Bateman er en stor fan av Donald Trump…

Mari

Jeg er av typen som må se en episode Simpsons etter å ha sett Special Victims Unit, Line dater Norge etter Nobel, rett og slett noe litt koseligere etter dystre saker, ellers får jeg ikke sove uten helt bananas drømmer. Altså trenger jeg helt klart en form for eskapisme etter valget.

Jeg har lyst til å begynne i Mummidalen. Glemme Trump og heller konsentrere meg om Mummipappa. Tove Jansson kan virkelig lage utfordrende barnebøker som er passe skumle. Jeg anbefaler Trollvinter. Syns den er så fin å lese med pledd, peis og en kopp kakao.

Mitt andre valg når jeg trenger noe å kose meg med er Douglas Adams The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Hva passer vel bedre nå enn en bok som starter med en komplett ødeleggelse av planeten jorden? Så kan du selv velge om du vil fortsette med de fire neste bindene i den fem bind lange triologien. Mye humor og du får helt klart Trump på avstand, selv om han kanskje har trekkene til en Vogon…

Sist vil jeg anbefale mer Douglas Adams. Hørespillet Dirk Gently’s holistic detective agency er hysterisk morsomt, fantastisk innlest og blander reklamebransjen og norrøne guder.

Ingvill

Eg er ikkje den rette personen å spørje om røyndomsfjern litteratur, fordi eg likar å lese historier som tek opp samfunnsproblem. I desse mørke tider vil eg difor oppfordre til å lese forfattarar som tilhører marginaliserte grupper i samfunnet.

Først vil eg anbefale Passing av Nella Larsen. Nella Larsen var ein halvt dansk og halvt afro-amerikansk forfattar som var ein del av Harlemrenessansen i New York på 1920-talet. Passing er ein kort roman som fortel historia om to barndomsvenninner som navigerer livet under Jim Crow på vidt ulike vis.

Vidare vil eg anbefale ei bok som finst gratis på Kindle, American-Indian Stories av Sioux-aktivisten Zitkala-Ša. Ho skriver om oppveksten sin hjå mora på ein reservasjon, og seinare om livet på «utsida» og kjensla av å bli dratt mellom to kulturar.

Til slutt, den moderne sci-fi-klassikaren Kindred av Octavia Butler. Ho handlar om ei svart ung kvinne i det moderne USA som plutselig blir kasta tilbake i tid til ein plantasje under slaveriet på 1800-talet. Denne boka slo meg hardt i magen, men er også ein av dei beste bøkene eg har lese.

Geir

Flykte på grunn av Trump? Som alle andre hadde jeg vel mest lyst til å grave meg ned under dyna da jeg våkna opp til realitetene. Men etter noen såre twitter-meldinger (@geirertzgaard) og noen kopper kaffe, begynte dramaet å demre for meg. For ei historie! For noen historier. Like fyren eller ikke, takle utalelsene hans eller ei, den tragikomiske historien om Donald Trump får meg til å tenke på bøker som dekker hele liv – sannsynlige og usannsynlige røverhistorier om de særeste mennesker. Eksperten der i mine øyne er William Boyd, som i Norge er mest kjent for manuset til BBC-serien Any Human Heart, som egentlig er en iscenesetting av boken ved samme navn.  Der følger vi selvbiografien til forfatteren og kuratoren Logan Mountstuart gjennom hans liv som kunstelsker og samler fra et anonymt liv i London til hans vekst og fall innen den New Yorkske kunstverden. Det magiske med flere av William Boyds bøker, er at du aldri er helt sikker på om du leser fakta, eller om det er fullkomment oppdiktet sprøyt. Du vet det er det siste, men du tror så inderlig på det at du aldri helt klarer legge tvilen til side.

Mens jeg ser det tragikomiske i Trump, er jeg mer på gråten over Hillary. Den dyktigste av dem alle ble offer for fordommer, og fikk ikke den sjangsen hun etter mitt syn fortjente mer enn noen annen. Det vil jeg ikke flykte fra, men heller fordype meg i med Alice Munro, for eksempel Too Much Happiness, eller For mye lykke, som den heter på norsk. Historier om sterke kvinner, kvinner som fortjener mer enn de har fått, glitrende enkelt skrevet og viktig å få med seg.

Skal jeg likevel først flykte, drar jeg helst ut på reise også i bokverdenen. Hva med en tur nedover Mekong, med Edward Gargan? A River’s Tale, a year down the Mekong, er ei drømmebok for drømmende reisende som har god tid til å lese og enda bedre tid til å reise.