Jeg har ikke alltid vært like god til å forutse Hugo-pris vinneren for beste roman. Bacigaulpi/Mieville seieren i 2010 var et stort øyeblikk for meg, men i fjor feilet jeg grundig på grunn av min avsmak for tidsreiser. Det var derfor med å blande følelser at jeg i vår mente at Among Others av Jo Walton var en relativt sikker vinner.

 

Men da resultatene kom inn over helga var det klart at jeg tippet riktig denne gangen. Nå skal det sies at å tippe på en bok om en 15 år gammel sci-fi entusiast skal vinne en pris gitt ut av folk som trolig alle har vært 15 år gamle sci-fi entusiaster ikke akkurat er en kjempebragd, men jeg gir meg selv litt kudos likevel.

 

Jeg har alt anmeldt årets Hugo-vinner, og jeg var selvsagt entusiastisk. Boken inspirerte meg til å lese flere bøker, noe som alltid er bra. Men mer spennende er det å kikke lenger ned på listen Hugo-listen og se hvem som har vunnet i de andre kategoriene.

Novellene som vinner Hugo er ofte tilgjengelig gratis på nett, noe som er bra for de av oss som ikke har tilgang til de amerikanske sci-fi magasinene. Ellers vil jeg påpeke at årets Campbell-pris for ”profesjonell nykommer innen sci-fi og fantasi” gikk til E. Lily Yu, nylig utdannet biofysiker fra Princeton som skriver om anarkistbier. Som anarkosyndikalistisk molekylærbiolog er jeg litt forelsket.