Bokdagen markeres vanligvis 23. april hvert år, men i år delte dagen dato med selveste påskeaften, så feiringa er flytta til i dag – 5. mai! Kanskje ville det vært like passende å feire verdens bokdag midt i påsken, som med alle sine helligdager og hytteturer frister til lange økter med krimlesing, men la oss heller feire den i dag. Min gave til dere lesere på dagen er et dikt, og en diktside.

Except in dreams / A poem a day er en livejournal der det postes dikt, og variasjonen er stor, forfatterne er kjente og ukjente, vestlige og ikke-vestlige, kvinner og menn, her har jeg funnet mye gull å skrive ned i notatbøkene mine, og derfor føler jeg for å dele siden med dere. Verdens bokdag oppfordrer kanskje til å lese en hel bok, men hvis du ikke har tid til det før lesemaratonet, så holder det nok å lese et par dikt i dag, enten i sola eller i regnet, på rommet ditt eller ute i parken.

Og her skal du få et som tok meg med storm for et par dager siden. Det er skrevet av Naomi Shihab Nye, for meg et nytt navn, men hun debuterte alt i 1980 med samlingen Different ways to pray. Her er diktet hennes «The rider»:

A boy told me
if he roller-skated fast enough
his loneliness couldn’t catch up to him,

the best reason I ever heard
for trying to be a champion.

What I wonder tonight
pedaling hard down King William Street
is if it translates to bicycles.

A victory! To leave your loneliness
panting behind you on some street corner
while you float free into a cloud of sudden azaleas,
pink petals that have never felt loneliness,
no matter how slowly they fell.

Min sykkel og jeg på bakken

Så, gratulerer med dagen, fra Europas sykkelby København, til hvor enn dere er – hopp på sykkelen, eller rulleskøytene, eller joggeskoene for den saks skyld. God tur!