Tysk flaggPaul Christoph Bätzing (23) studerer fysikk ved Universitetet i Oslo. Han kommer fra Frankfurt i sør-Tyskland, og ble et lett offer for tysk-temaet denne uken. Selv sier han at hvis det ikke var for et fint liv i Oslo, ville han helst levd i verdenen i Lillelord-trilogien av Johan Borgen.

– Jeg bare elsker stemningen, til tross for at det blir mindre hyggelig i den andre boka. Ellers kunne jeg gjerne levd i A Brief History of Time av Steven Hawkings, men jeg innser at det er litt teit å si dette.

Paul leser mye og variert. Han leser både sakprosa og skjønnlitteratur, han hører på lydbøker, og leser både krim, tegneserier og dikt. Tegneserier blir det også noen av gjennom jobben: Han får seg noen utfordringer som oversetter av Frode Øverlis tegneserie ”Rutetid” til tysk. Vil du se resultatet, kan du trykke her.

Krig og fred og politikk og sånn
– Har du en bok du aldri ble ferdig med?
Krig og fred av Leo Tolstoi. Etter 200 sider og noe i nærheten av 3000 karakterer gadd jeg bare ikke mer. Ikke noe av handlingen hadde begynt å utvikle seg ennå og jeg husket kanskje halvparten av det som skjedde. Men jeg skal prøve igjen en dag.

Han skal derimot aldri prøve seg på biografien om George W. Bush, som han mener bare høres dårlig ut. Men uansett hvor dårlig en bok her, kaster han den ikke.

– Jeg har selger heller bøker jeg ikke liker. Jeg liker ikke tanken på å kaste bøker!

n48918143_44551087_917

Tysker i Tyskland

De store leseopplevelsene
Paul leser helst på buss og bane, eller i senga. Han er glad i å få bøker, og liker å bli anbefalt bøker. Selv anbefaler han gjerne Richard Morgans Altered Carbon.

– Det er en velskreven sci-fi-roman, og jeg anbefalte den senest i dag til en som spurte om en god sci-fi-anbefaling.

– Hvilken bok skulle du ønske du hadde skrevet selv?

Die Wahrheit über Arnold Hau av Robert Gernhard, F. K. Waechter og F. W. Bernstein, en bok som jeg ikke tror er noe for folk som ikke har vokst opp med tysk som morsmål. Det er en samling av poesi og tullete tekster, og det er alltids verdt å prøve – men nå er dere advart!

– Hvilken bok bør alle lese?

– Dem er det mange av. Et fint eksempel fra Tyskland er Heinrich Manns Der Untertan. Boka er overraskende morsom til å beskrive en person som har alle egenskapene til en nazist.

Eselører er en uting!
Paul leser stort sett i paperback, men gjør et unntak for bøkene av Walter Moers, siden de er så lekre i hardcover. Bøkene blir sortert i bokhyllen etter forskjellige temaer.

– Jeg har for eksempel én hylle for tyske romaner, en annen for dikt, en egen for Terry Pratchett og en egen for science fiction. I tillegg blir det selvfølgelig mange andre hyller…

Når han leser bruker han ofte kvitteringen fra bokkjøpet eller en konvolutt som bokmerke. Noe annet er ikke aktuelt:

– Eselører er greit i reiseguider, men ikke i skjønnlitteratur. Punktum!

Litteratur man vil ta med videre
Paul skulle gjerne ha skrevet skjønnlitterært, men sier at han tviler på talentet sitt. Men når han får barn, kommer han sikkert til å skrive barnebøker og –historier til dem.

– Jeg liker selv å bli lest høyt for, og jeg liker å lese høyt for andre, selv om jeg ikke er så flink til det. For barna mine vil jeg lese Astrid Lindgren, H. C. Andersen og Grimms eventyr, og alt som barna måtte være interessert i. Jeg har heller ingenting imot å lese Donald-bladet når det kommer til stykket. Foreldrene mine leste Donald høyt for meg, og jeg ble helt ok til slutt…