I går kveld fikk jeg et fint og veldig ærefullt oppdrag.

Jeg bor nemlig like ved siden av Ullevål sykehus, og i forigårs ble det født en liten baby der. Moren til den lille babyen er en god venninne av meg, og også veldig glad i å lese bøker. Siden denne lille babyen kom en stund før planlagt må de bli en stund på sykehuset, og venninnen min hadde ikke pakket bøker for et slikt hotellopphold. Med andre ord fikk jeg tekstmeldingen «Kan du komme innom med noen bøker? Gjerne lettlest, gjerne ungdomsbøker.»

Jepp. Jeg skrider til verket med ærefrykt. Jeg kjenner henne og boksmaken hennes godt, så det skal gå greit. Hovedutfordringene, slik jeg ser det, er i prioritert rekkefølge:
1. Ingen kan dø. Og hvis de absolutt skal dø, så skal det hvertfall ikke være noen barn eller foreldre.
2. Ingen skal ha for mye vondt eller slitsomt.
3. Vi har akkurat flyttet, og en tredjedel av bøkene mine er gjemt bak andre skap. Det kan ikke være de bøkene.
4. Venninnen min har lest åtte ganger så mye som alle andre jeg kjenner, og jeg må gå i den litt mer odde enden av bokhyllen min.

Gode forslag som for eksempel Skyskrapertrilogien ryker både på punkt 3 og 4. Juleoratoriet på punkt 1. Mye John Irving på punkt 2. Ellers faller det meste først og fremst på punkt 4.

Så jeg tar med meg:

bilde (7)Sound of Music – Den virkelige historien om Maria von Trapp
Skrevet om her. Dette er en relativt perifer utgivelse, og jeg tror det er fint å lese litt idylliserende fra fortiden.

Den trettende Beatle – Gerhard Henschel
Denne husker jeg ingenting av, jeg kjøpte den på et salg og leste den for noen år siden, men baksideteksten forteller at den handler om en Beatles-fan som reiser tilbake til 1966 for å forhindre møtet mellom John og Yoko, men som ender opp med å kludre til alt. Den er sterkt oransje på forsiden, så jeg nekter å tro at noen dør eller lider.

Bian Shen – Torbjørn Øverland Amundsen
Norsk ungdomsroman som blir sluppet nå i februar (så den har hun ikke lest! Woho!). Virker bra på mye, men det er en del fjortenåringer som dør. For så å gjenoppstå. Jeg er litt usikker.

The Other Boleyn Girl – Philippa Gregory
Her ER det noen som dør, det må jeg bare si. Det er til og med halshugging. Men halshugging tenker jeg må være innenfor.

Nesten frelst av Sigvart Dagsland – Olaug Nilssen
Skrevet om her. Olaug Nilssen skriver som en helt, og det er alltid fint med sakprosa når man er litt sliten. Dessuten fikk denne boken altfor lite oppmerksomhet, så det er en sannsynlighet for at hun kanskje ikke har fått den med seg.

Anleggsprosa – Tina Åmodt
Skrevet om her. Korte kapitler, veldig fin, veldig konkret. Jeg tror denne kan være bra.

Magda – Bergljot Nordal
Har ikke lest den, men den handler om en gammel dame, og fikk gode kritikker. Dessuten kjenner jeg Bergljot, og hun er en bra dame. Men litt nervøs for at når Magda er så gammel som hun er, kan det være en del dødsfall i boken. Satser på at Magda er en seiglivet gammel dame.

Mormormonologene – Karoline Hjorth
Det er kanskje litt dumt med alle disse gamle menneskene, det er mer dødsfare med sånt. Men Mormormonologene er en innmari fin bok, hvor fotojournalisten har besøkt gamle damer som har ting på hjertet. Gode bilder og gode tanker fenget meg i sommer, i alle fall.

 

Og hvordan gikk det? Vel, jeg tok med meg stabelen med bøker til barselhotellet, og hun har faktisk ikke lest NOEN av bøkene. Og hadde lyst til å lese flere. Bank i bordet, hæla i taket – jeg kommer tilbake med rapport når hun kommer hjem!