Jellicoe Road
Melina Marchetta
HarperTeen, 2008

Jellicoe Road er en sånn bok som er magisk helt uten at selve handlingen inneholder et fnugg av magi. Det er noe med bildene du får i hodet når du leser, noe med hvor levende personene blir, hvor knytta du blir til dem og deres historie, og ikke minst, hvor spennende historien deres er selv om kidsa kunne vært deg, meg eller de vi gikk på ungdomsskolen med.

Det begynte på bokhora i sommer, Johanna L hadde lest en bok som het Jellicoe Road for første og andre gang og hun var helfrelst. Hva var det med denne ungdomsboka som gjorde den så himla bra? Jeg ble trigget, og en sensommerkveld i år tok jeg med meg boka på tur til Bergen, og innen jeg gikk av toget satt jeg tårevåt og glad med en ferdiglest bok mellom hendene.

Taylor Markham, bokas hovedperson, blir forlatt av moren sin som 11-åring, og boka handler om hennes forsøk på å finne ut av sin egen historie. Hvem er hun, hvem er familien hennes og hvorfor er hun alene nå. Som 14-åring rømmer hun fra internatskolen for å finne ut hva som skjedde med moren sin, og med på turen blir tilfeldigvis Jonah Griggs, gutten som fra da av spiller en stor rolle i Taylors liv og søken etter sin egen historie. Nå er hun 17 år og blir i starten av boka valgt til leder for huset hun bor i på skolen. Internatskole-miljøet med alle sine bifigurer og deres historier danner rammen for boka, og mellom hvert kapittel om Taylor og hennes skolekamerater, får vi en bihistorie fortalt i kursiv. Dette sideplottet endte jeg opp med å lese om igjen da jeg var ferdig med boka, og da falt helheten i fortellingen på plass. Leseren skal holde tunga rett i munnen for å få med seg alle nyansene i denne boka.

Taylor er en beinhard hovedperson, en tøff jente på lik linje med for eksempel Kathniss fra The hunger games, selv om problemene deres er fra to forskjellige verdener. Disse tøffe jentene er en gledelig trend i ungdomslitteraturen. Jeg skal ikke si et vondt ord om Bella fra Twilight eller jentene i Gossip Girl-bøkene, men heller si ekstra fine ting om Taylor Markham: Les historien om henne, den er gripende, ekte og levende fortalt. Hvis jeg kunne ønske meg en bestevenninne fra en bok, så ville jeg valgt henne. (Og om jeg kunne valgt meg kjæreste, så ville Jonah Griggs landa på en solid andreplass bak Jacob Black.)