flamme_logoJeg har fått jobb i forlag. Jeg er ansatt som markedskoordinator i Flamme Forlag, og siden jeg vil fortsette å skrive om bøker, så føler jeg det er på sin plass med en oppklaring, så ingen skal føle seg lurt. Jeg har skrevet for bokmerker.org i mange år nå, og håper det blir mange flere. Jeg har aldri vært noen stor litteraturkritiker. Jeg har jobba i nesten 10 år i bokhandel, og jobben som litteraturformidler i bokhandel er en positivt lada jobb – vi skal ikke velge bort bøker, vi skal finne de riktige bøkene til de riktige leserne, vi skal stille med utvalg og bredde og eventuell assistanse og personlige anbefalinger hvis vi blir spurt. Derfor har min rolle som bokskribent blitt farga av denne entusiasmen, jeg liker best å skrive om bøker jeg liker, bøker jeg tror det finnes mange (flere) lesere for, bøker jeg vil at dere skal kjøpe, finne i andres bokhyller, låne på biblioteket, kjøpe om dere ser dem i billigkurven året etter utgivelse, laste ned som e-bok. På bokmerkers redaksjonsmøter har jeg ofte tulla om at mine innlegg bør plasseres i kategorien «Kosekroken» – det ble kategorien «Anbefalinger» i stedet.

Siden jeg ikke lenger kan anbefale bøker på daglig basis, men jobber fra et kontor for å få bokhandelen til å ta inn en liten bunke (eller en stor) av Flammes utgivelser, så er jo behovet mitt om mulig nå enda større for å anbefale bøker jeg leser og liker til flere enn de få vennene som tilfeldigvis møter meg og får høre en monolog om hvor bra den siste boka til Houm/Skomsvold/Helle/Klakken var som jeg nettopp leste ut og tørka tårene etter.

Jeg er så heldig at jeg har fått jobb i Flamme, som ikke bare er forlaget som har valgt å gi ut mine egne bøker, men som også er et forlag jeg har fulgt med interesse helt fra den spede starten våren 2008, fordi Nils-Øivind Haagensen og Bendik Wold allerede var mine helter fra sine lange karrierer i Klassekampen og i den litterære offentligheten, og jeg har alltid lest og likt bøkene og tekstene deres. Nå jobber jeg altså med dem, ikke på den redaksjonelle biten, men min jobb starter først når ferdig bok foreligger. Jeg passer på at bokhandelen og pressen og dere bokbloggere og boklesere får med dere at bøkene våre fins.

Jeg leser alt Flamme utgir – og jeg leser alt annet jeg vil og har tid til. Jeg leser alltid. Og jeg elsker bøker. Og jeg håper dere synes det er greit at jeg fortsatt forteller dere om de bøkene jeg mener fortjener deres tid. Hvis noen tror at jeg har gått over til the dark side og bare vil tjene penger, så er det selvfølgelig trist, men jeg forstår at jeg stiller med en vanskelig dobbeltrolle her, siden jeg tross alt sitter i et av forlagshusene som selvfølgelig er avhengige av boksalg for å rettferdiggjøre at vi bruker tida vår på å være med på strømmen av utgivelser i Norges bokbransje. Men jeg leser fortsatt bøker fordi jeg elsker dem, og jeg håper dere som har lest meg her på bokmerker fortsatt vil stole på at jeg bare vil alle som tror de har litt lik smak som meg skal finne enda flere bøker å lese, enten én gang eller en gang til og en gang til.

Kosekroken består altså her på bokmerker – hvis dere vil ha meg. Jeg kommer til å skrive om bøker jeg leser utenom jobb, det vil si at Flammes utgivelser ikke vil bli anbefalt av meg her på bokmerker. Men de andre i redaksjonen står, som alltid, fritt til å velge hvilke bøker de vil omtale/anmelde/anbefale/slakte, og Flammes katalog vil derfor ikke forsvinne fra bokmerker.org selv om en sjettedel av redaksjonen jobber der.

Til sist vil jeg si god bokhøst til alle! Den er foreløpig svært god, spør dere meg. Mer om det i neste innlegg!