1399302893.272176.IMG_1758Jeg liker bøker. Jeg liker den fysiske boken. Boken som objekt. I visse tilfeller som statusobjekt. Men selv om man kan snakke om skrytebøker (jeg må innrømme at det er litt tilfredsstillende å se hjemme-hos reportasjer hos betydningsfulle kulturpersonligheter og kjenne igjen en rekke bøker som man selv er eier av), er det rett og slett fint å være omgitt av fine bøker. Riktignok kjøper jeg nesten utelukkende  skjønnlitterært som pocket av hensyn til lommeboken, men samtidig kan jeg finne på å bruke mange hundre kroner på en fin bok om en yndlingsfotograf eller om betydningsfulle kunstverk innen moderne kunst.

1399302895.015231.IMG_1764Da han jeg bor sammen er (minst) like glad i store, fine bøker som jeg er, har vi til sammen en etter hvert relativt stor samling så kalte coffee table-bøker (ironisk nok har vi ikke noe stuebord i leiligheten, derfor er bøkene stablet opp som tårn langs veggene). Veldig mange av disse handler om fotografi og kjente fotografer, kunstbøker er det heller ikke få av. Foruten innredning, design og musikk, er det dessuten en rekke kule konseptbøker. De to tyske forlagene Taschen og Gestalten kan snart åpne egen filial hjemme hos oss.

Her tenkte jeg over flere innlegg å presentere noen av mine favoritt-stuebordbøker. Den første er den nyeste, en utgivelse fra i fjor av, ikke overraskende, Gestalten. Denne lyse rosa mursteinen gikk jeg og siklet på i over et halvt år, før jeg fikk den i bursdagsgave (gaver er hos oss harde og flate). The Age of Collage. Contemporary Collage in Modern Art er som tittelen avslører proppfull med det beste innen collage de siste 50 årene. Med en innledning av Silke Krohn om collagens betydning gjennom kunsthistorien og frem til i dag, presenteres så en lang rekke samtidige collage-kunstnere, blant annet noen av mine favoritter, John Stezaker, Sarah Eisenlohr, Katrien de Blauwer og Noa Giniger.

1399302895.355641.IMG_1765

Bare se på bildene. Det er nesten så jeg har lyst til å rive ut boksidene og henge de på veggen. Men jeg gjør det ikke, altså.

1399302895.726964.IMG_1766

Så hva sier du? Tommelen opp eller ned for coffee table-bøker?