Barnebokklassikeren Karius og Baktus ble først utgitt i 1949, og i kombinasjon med Ivo Caprino-filmen fra 1954 har denne hugget og hakket, hugget og hakket seg inn i de fleste norske barnesjeler.
Foto0230
Dette er førsteutgaven av Karius og Baktus. Ikke vanskelig å se hvem det er, til tross for at de begge har rødt hår og grønne bukser. (Baktus og Baktus!)
Foto0234Foto0235Thorbjørn Egner er kjent i bokhistoriekretser som en forfatter som endret mye på bøkene sine for hver utgave. Den opprinnelige Karius og Baktus-boken endte med at de to tanntrollene ble skyllet ut av munnen – og det var det. Ramaskrik! Plutselig var det mange barn som ikke ville pusse tennene sine, for ikke å skade Karius og Baktus! Bildet av de to trollene seilende på en flåte med utsikter om nye tenner, ble derfor lagt til for at ikke alle barnetenner skulle råtne på rot…
Foto0236
Foto0231Foto0232Første gangen Karius og Baktus dukket opp, var faktisk i en bok med flere fortellinger for barn, gitt ut i 1941. Hele fortellingen er på 10-12 sider, og vi legger merke til at her er det to svarthårete tanntroll. Men det er likevel ikke det verste…
Foto0233I denne fortellingen har Baktus en kjæreste! Hun heter Karoline, og sammen med henne skal han bygge hus oppi hjørnetanna hvor de kan betrakte utsikten med hvite fjelltopper.

Denne kunnskapen om en kjæreste har gått veldig inn  på meg. Tenk at han har hatt kjæreste i nesten sytti år, og så har vi ikke hørt om det en gang!